Osmanagići u Cazinu čuvaju autohtone sorte voća

U cazinskoj kompaniji “Aster” porodica Osmanagić bavi se promocijom autohtonih bosanskohercegovačkih sorti voća, koje žele sačuvati od zaborava.

92
Aster Cazin

U cazinskoj kompaniji “Aster” porodica Osmanagić bavi se promocijom autohtonih bosanskohercegovačkih sorti voća, koje žele sačuvati od zaborava.

Postali prepoznatljivi

Tu uspješnu priču započeo je sa svojom porodicom Senad Osmanagić prije 18 godina, sa poljoprivrednom apotekom. Godine rada su im pomogle da postanu prepoznatljivi u lokalnoj zajednici sa svojom firmom, istovremeno radeći kao savjetodavci u lokalnoj zajednici i stavljajući se u službu farmera.

Osmanagić je kazao da su pokrenuli rasadnik jagodastog voća, te nastojali ohrabriti proizvođače da uvežu voćarstvo i pčelarstvo, što uvećava prinose. Dodao je da rade za lokalno tržište, osiguravaju sadni materijal voćnih vrsta i pružaju podršku oko podizanja voćnjaka, proizvodnje i zaštite.

“Ponudili smo farmerima sadni materijal i to domaće sorte. One su manje zahtjevne za zaštitu, skromnije su u proizvodnji i nude onaj stari, pomalo zaboravljeni okus. Odlične su za proizvodnju cijeđenih sokova i želimo farmere usmjeravati u tom pravcu. U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II smo ostvarili kontakte, osigurali dodatnu opremu, te kroz savjetodavne usluge i razmjenu informacija zaista smo napravili iskorak ka ovom cilju. Nove sorte maline koje smo predstavili dobro su prihvaćene na lokalnom tržištu gdje su prodavane svježe. Zahvaljujući podršci USAID/Sweden FARMA II osigurana je provedba GlobalGAP standarda”, naveo je Osmanagić.

Težak posao

Poljoprivreda je, prema njegovim riječima, težak posao kojeg treba voljeti i ne očekivati da će sve uvijek biti dobro.

“Mi se trebamo potruditi da uradimo maksimalno ono što možemo. To znači da krenemo od svog frižidera i da ga napunimo domaćim proizvodima. Tako rade velike zemlje i zato i jesu velike. Čuvaju i poštuju svoje proizvođače. Kada to shvatimo, svima će nam biti bolje i ljepše ćemo živjeti u ovoj našoj Bosni i Hercegovini, od svog rada”, zaključio je  Osmanagić, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here