Tjelovježba pomaže u borbi protiv depresije, ali samo muškarcima

Učinkovita terapija postoji, ali istraživanja potvrđuju da se više od polovine osoba s depresijom ne liječi

56
Vježba

Ukoliko je ozbiljna i ako traje dugo, depresija može imati nesagledive posljedice na čitav život. Učinkovita terapija postoji, ali istraživanja potvrđuju da se više od polovine osoba s depresijom ne liječi, a krivci za to su obično pogrešna dijagnoza, kao i stigma koja još uvijek prati mentalno zdravlje.

Lijekovi su nužni

Pacijentima se obično prepisuju antidepresivi, ali i savjetuju promjene životnog stila, te tako harvardski Medicinski fakultet ističe da tjelovježba može biti učinkovita poput antidepresiva, premda su lijekovi nužni kod ozbiljnih slučajeva bolesti.

No, novo istraživanje koje su proveli stručnjaci na Univerzitetu Michigan u Ann Arboru otkrilo je da učinci tjelovježbe na osobe s depresijom variraju među ženama i muškarcima. Naučni tim je analizirao navike tjelovježbe i spavanja kod više od 1.100 studentica i studenata Univerziteta Peking. Problemi sa spavanjem poznat su simptom depresije, a tjelovježba potencijalno rješenje, te je tim od učesnika tražio da odgovore na pitanja o kvaliteti svog sna, tjelovježbi i simptomima depresije.

Važni rezultati

Analizirani podaci pokazali su da umjerena ili intenzivna vježba zaista pozitivno utiče, ali samo na muškarce koji osjećaju simptome depresije, dok kod žena s istim simptomima bilo koji intenzitet vježbe ne pokazuje nikakav pozitivan učinak. Rezultati, objavljeni u stručnom časopisu Journal of American College Health, vrlo su važni jer se depresija učestalije javlja kod žena nego kod muškaraca.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here