Huawei odgovorio na Googleovu zabranu: Nastavit ćemo s ažuriranjima

Google je zadao težak udarac drugom najvećem svjetskom proizvođaču pametnih telefona Huaweiju, zabranivši mu neka ažuriranja za operativni sistem Android

88
Huawei

Google je zadao težak udarac drugom najvećem svjetskom proizvođaču pametnih telefona Huaweiju, zabranivši mu neka ažuriranja za operativni sistem Android. To znači da novi Huaweijevi telefoni neće imati pristup nekim Googleovim aplikacijama.
Dogodilo se to nakon što je vlada Donalda Trumpa Huawei dodala na “crnu listu” firmi s kojima američke kompanije ne mogu trgovati ako nemaju licencu. Iz Googlea su poručili da slijede te odredbe i njihove moguće implikacije.

Globalni nivo

Oglasili su se i iz Huaweija. I dalje će, kažu, nastaviti sa sigurnosnim ažuriranjima na svim postojećim pametnim telefonima i tabletima marke Huawei i Honor, što podrazumijeva one koji su prodani, ali i one koji su još dostupni u skladištima na globalnoj razini.
“Nastavit ćemo graditi održivi sigurnosti ekosistem kako bismo omogućili najbolje moguće iskustvo svim korisnicima globalno”,
stoji u kratkoj izjavi koju su poslali The Vergeu.

U istoj izjavi Huawei naglašava svoj doprinos rastu Androida na globalnom nivou. Navode i da rast prodaje tih telefona bilježe u dvocifrenim brojevima, “dok se kod ostalih proizvođača pametnih telefona prodaja smanjuje ili pada”.
Službeni stav Kine je da podržava firmu Huawei u odbrani svojih legitimnih prava u skladu sa zakonom.
Huawei će izgubiti pristup Google Play Storeu, Gmailu te drugim brojnim aplikacijama. No, postojeći korisnici Huawei pametnih telefona moći će koristiti i skidati Googleove aplikacije.
Navodno će s Huaweijem postepeno prestati poslovati i američki proizvođači čipova Intel, Qualcomm i Broadcom. Radi se o tri najveća svjetska proizvođača čipova, piše The Verge.
U jeku trgovinskih tenzija s Pekingom, Donald Trump zabranio je prošle sedmice američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim firmama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost. To je mjera koja je prije svega ciljala Huawei, kineskog telekomunikacijskog giganta.
Firma se tako nalazi na popisu sumnjivih kompanija koji je izradilo ministarstvo trgovine, a s kojima se ne može sarađivati bez zelenog svjetla američkih vlasti.
Huawei je već duže vremena u sukobu s američkim vlastima koje ga sumnjiče za špijunažu u korist Pekinga. Ova firma je jedan od svjetskih lidera u novoj generaciji mobilnog interneta (5G).

Šta je s korisnicima

Postojeći korisnici Huawei pametnih telefona moći će ažurirati aplikacije te usluge Google Playa. No kada Google kasnije ove godine izbaci sljedeću verziju Androida, ona neće biti dostupna na Huawei uređajima, navodi BBC.
Tako budući Huawei uređaji, prema najavi, neće imati pristup niti aplikacijama poput Google Mapsa ili Youtubea.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here