Završena CMBEBIH 2019 konferencija 

U Banjoj Luci je 18.05.2019. održan “IT & Engineering Business Networking Forum”

86

U Banjoj Luci je 18.05.2019. održan “IT & Engineering Business Networking Forum” čime je i zvanično završena trodnevna, treća Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu – CMBEBIH 2019.
U fokusu trećeg dana konferencije bile su plenarne sesije usmjerene na praktičnu primjenu znanja iz oblasti medicinskog i biološkog inžinjeringa u medicini današnjice i budućnosti, te tehnologija koje će promijeniti pristup i tretman poremećaja i oboljenja različitih sistema organa – od respiratornog, gastrointestinalnog, kardiovaskularnog i endokrinog. Predstavljena su i nova istraživanja i dostignuća u polju genetičkog i farmaceutskog inžinjeringa.
Ovo je bila prilika da naučnici iz Bosne i Hercegovine, rame uz rame sa kolegama iz cijelog svijeta razmijene znanja, iskustva i istraživanja u ovoj naučnoj oblasti.
Edukativni karakter konferencije potvrdilo je i takmičenje studenata, koji su još jednom pokazali da će Bosna i Hercegovina i u budućnosti biti jedan od najvažnijih aktera u procesu razvoja medicinskog i biološkog inžinjeringa u cijelom svijetu.
U protekla tri dana, Bosna i Hercegovina i Banja Luka bili su centar i mjesto susreta najeminentnijih naučnika, predstavnika najznačajnijih institucija iz oblasti medicinskog i biološkog inžinjeringa iz cijelog svijeta.
O značaju ove konferencije dovoljno govori činjenica da je okupila oko 500 naučnika iz 45 zemalja svijeta i da su je podržali svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini – Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada Republike Srpske, Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci te Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Konferenciju su podržali i u njenom radu aktivno učestvovali predstavnici najvažnijih međunarodnih institucija za biomedicinski inžinjering – Međunarodna Federacija za medicinski i biološki inžinjering – IFMBE, Evropska Alijansa za medicinski i biološki inžinjering i nauku – EAMBES, te Institut inžinjera elektotehnike i elektronike – IEEE.
S vizijom da naredna konferencija bude još uspješnija i posjećenija, iz Društva za medicinski i biološki inžinjering Bosne i Hercegovine najavljuju narednu, 4. CMBEBiH konferenciju u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, te veliku MEDICON konferenciju za 2022. godinu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here