Portrait of a mature woman working out at the gym

Dobra vijest je da i u starijem dobu postoji mnogo stvari u kojima možete uživati, a koje su zapravo korisne po zdravlje.

Krećite se. Fizička aktivnost ne štiti samo od hroničnih bolesti, već u starijim godinama može i umanjiti rizik za ozbiljne povrede. Vježbe snage, ravnoteže i fleksibilnosti ključne su u sprečavanju padova, koji su jedna od najvažnijih prijetnji zdravom starenju. Osim toga, naučnici su dokazali da redovna vježba podstiče i rad mozga.

Jedite proteine. Gubitak mišićne mase je normalan dio starenja, ali su istraživanja pokazala da unos dovoljne količine proteina može pomoći u očuvanju postojećih mišića, pa čak i u dobijanju novih. Stariji od 65 godina dnevno trebaju jedan do 1,2 grama proteina na kilogram tjelesne mase ako žele održati zdravlje mišića. Dobri izvori proteina u ishrani su riba, meso peradi i mahunarke te grčki jogurt.

Odlazite na preglede. Ne čekajte da se razbolite da biste otišli kod doktora. Redovne posjete, vakcinacije i određeni nalazi ključni su za održavanje zdravlja te rano otkrivanje i pravovremeno stavljanje pod kontrolu problema koji postaju izvjesniji s godinama, poput povišenog pritiska, dijabetesa, osteoporoze i nekih oblika raka.

Družite se. Idite s prijateljima na kafu, upišite se na tečaj fotografije, igrajte se s unucima. Investiranje u odnose jedna je od najvažnijih stvari koje činimo za zdravlje i ukupan kvalitet života, a ako je nekom uopće potreban, tu je i naučni dokaz: zdrav društveni život povezan je s nižim nivoom interleukina-6, faktora oboljenja poput Alzheimerove bolesti, srčanih bolesti, osteoporoze, artritisa i nekih oblika raka.

Spavajte dovoljno. Gotovo polovina starijih odraslih osoba muči se da zaspi, a posljedice nenaspavanosti su brojne i neugodne te uključuju loše raspoloženje, probleme s pamćenjem i usredsređivanjem. Ljekari tvrde da starijim osobama također treba između sedam i osam sati sna svake noći, a ako nikako ne uspijevate postići taj cilj, obratite se svojoj doktorici.

Opustite se. Napetost dovodi do lošeg raspoloženja, ali i pospješuje upalne procese u tijelu što može ubrzati starenje i učiniti vas bolešljivim, a hormoni stresa poput kortizola loše utiču i na memoriju. Čitanje, joga, šetnja po šumi, rad u vrtu, šetnja s psom, jednostavni su i lako dostupni načini opuštanja i u starijoj životnoj dobi.

Prigrlite starenje. Istraživanje provedeno na Univerzitetu Yale pokazalo je da starije osobe koje vide starenje kao dobru stvar žive gotovo osam godina duže i imaju niži rizik od Alzheimerove bolesti u poređenju s onima koji na starenje ne gledaju blagonaklono. Pozitivan stav prema starenju doprinosi zdravlju i isplati se aktivno razmišljati o tome koje su sve dobre strane starenja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here