Šta znači Trumpov rat protiv Huaweija

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu o "nacionalnom vanrednom stanju" kojom je zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija

65
Trump

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu o “nacionalnom vanrednom stanju” kojom je zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične. Iako se kineski Huawei ne spominje izričito u uredbi, jasno je da se zabrana odnosi prvenstveno na njega.

Zabrana transakcija

Usto je američko ministarstvo trgovine dodalo Huawei na svoju “listu entiteta” kojima je zabranjeno nabavljati američku tehnologiju bez odobrenja vlade. To bi moglo posebno naštetiti kompaniji. A sve to dolazi usred trgovinskog rata Kine i SAD koji je ionako dramatično pogoršao odnose dvije najveće svjetske ekonomije.

Prema saopćenju iz Bijele kuće, namjera Trumpove uredbe je “zaštititi Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju i iskorištavaju ranjivosti u informacijsko i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama”. Njom se ministru trgovine daje moć da “zabranjuje transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj sigurnosti”.

Iako Huawei nije imenovan, namjera je jasna: držati Huawei podalje od SAD-a, piše BBC.

SAD, ali i nekoliko drugih zemalja, već neko vrijeme izražavaju zabrinutost da bi se Huaweijevi uređaji mogli koristiti kako bi Kina provela špijunažu, što kineski div uporno demantira, tvrdeći da će restrikcije samo naštetiti američkim potrošačima i firmama.

Huawei je i na novu Trumpovu uredbu odgovorio saopćenjem.

“Huawei je neusporediv lider u 5G tehnologiji. Spremni smo i voljni sarađivati s američkom vladom i donijeti učinkovite mjere kako bi se osigurala sigurnost proizvoda. Ograničavanje poslovanja firme Huawei u SAD neće učiniti SAD sigurnijim ili jačim. Umjesto toga, to će samo ograničiti SAD na korištenje inferiorne, ali i skuplje alternative, čime će zaostajati u korištenju 5G tehnologija što će u konačnici narušiti interese američkih firmi i potrošača. Osim toga, nerazumna ograničenja će narušiti prava firme Huawei i potaknuti druga ozbiljna pravna pitanja”, stoji u saopćenju Huaweija.

Javni konkursi

SAD je već ranije zabranio Huaweiju učešće na javnim konkursima, a svojim saveznim agencijama korištenje Huaweijevih mobitela i drugih uređaja. SAD, također, u posljednje vrijeme vrši pritisak i na savezničke zemlje da toj firmi zabrane učešće u postavljanju 5G mobilne mreže zbog sigurnosnih rizika.

Dok su Australija i Novi Zeland također zabranili Huaweiju rad na 5G mreži, druge zemlje još se dvoume, uključujući zemlje članice EU. Slučaj Huawei je ustvari, piše CNN, reprezentativan primjer šire dileme oko Kine i kineskog utjecaja u svijetu.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here