Hladnjača iz Bratunca dala akontativnu cijenu maline od 2,2 KM za kilogram

To je cijena za 70 feninga visa od prošlogodišnje otkupne i u ovoj hladnjači tvrde da će to biti minimalna, ali da očekuju da će biti veća.

73
Malina

Hladnjača “Agro-dr” iz Bratunca prva je, i do sada jedina, objavila akontativnu cijenu maline za ovu sezonu od 2,2 KM za kilogram, sa tendencijom rasta cijene ovisno o njenom kvalitetu.

Viša cijena

To je cijena za 70 feninga visa od prošlogodišnje otkupne i u ovoj hladnjači tvrde da će to biti minimalna, ali da očekuju da će biti veća.

Uz ovu cijenu navedeno je da će sa malinarima biti dogovoren i način otkupa i plaćanje dijela troškova transporta od malinjaka do hladnjače.

Ovaj otkupljivač je, za razliku od ostalih u Bratuncu i Srebrenici, i prošle godine bolje plaćao malinu i naknadno je uzgajivačima isplatio po 20 feninga po kilogramu, što je iznosilo ukupno 1,9 KM za kilogram ili za 40 feninga više od ostalih otkupljivača.

Manji rod

Proizvođači maline kažu da se ove sezone očekuje manji rod jer je došlo do sušenja pojedinih malinjaka, a neki uzgajivači su zbog niske cijene u prethodne dvije godine odustali od proizvodnje i uništili malinjake, te da je već vidljivo da će ovogodišnji rod biti slabiji.

Ostali otkupljivači još nisu ponudili nikakvu cijenu i čekaju da u toku ili nakon berbe saopšte otkupnu cijenu kao prošle godine, kada su već bili preuzeli malinu od uzgajivača.

IZVORSrna
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here