PTSP i akutni stres povezani s kardiovaskularnim bolestima

Velika populacijska studija provedena u Švedskoj otkrila je snažnu vezu između psihijatrijskih stanja koja mogu pratiti ekstremno stresna iskustva i rizik od nekoliko oblika kardiovaskularnih bolesti

95
PTSP

Velika populacijska studija provedena u Švedskoj otkrila je snažnu vezu između psihijatrijskih stanja koja mogu pratiti ekstremno stresna iskustva i rizik od nekoliko oblika kardiovaskularnih bolesti. Veza između akutnog stresa i kardiovaskularnih simptoma može biti dvosmjerna, poručili su naučnici, koji su otkrili i da je rizik od srčanog udara i drugih iznenadnih i ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja naročito veliki u šest mjeseci nakon dijagnoze stanja povezanog sa stresom.

Tromb u krvi

Za druge oblike kardiovaskularnih bolesti, poput zatajenja srca, rizik je najveći u toku 12 mjeseci koji prate psihijatrijsku dijagnozu, a za emboliju i trombozu, do kojih dovodi tromb u krvi, rizik je najveći nakon godinu dana ili više poslije dijagnoze mentalne bolesti povezane sa stresom. U rezultatima koje su objavili u BMJ-u, autori su naglasili da je efekat isti kod žena i muškaraca, kao i da ne zavisi od ranije anamneze, porodičnih bolesti ili drugih psihijatrijskih oboljenja.

Bilo ko ko je svjedočio ili iskusio traumatičnom događaju kakav je oružana borba, silovanje, nasilje ili prirodna katastrofa može razviti PTSP.

U dijagnosticiranju PTSP-a, ljekari bilježe simptome poput prenaglašene reakcije na buku, noćnih mora, iznenadnog vraćanja slika iz prošlosti, ljutnje, tuge, intenzivne razdražljivosti koja ne jenjava. Kod nekih osoba, simptomi PTSP-a mogu trajati godinama. Akutni stresni poremećaj je stanje slično PTSP-u, javlja se kao odgovor na traumatične događaje i ima neke iste simptome, ali je najintenzivniji unutar prvih mjesec dana nakon traumatičnog događaja.

Psihijatrijska oboljenja

Švedski tim koristio je podatke o 136.637 pacijenata sa „poremećajima povezanim sa stresom, uključujući PTSP, akutni stresni poremećaj i poremećaj adaptacije“ iz Nacionalnog registra pacijenata u Švedskoj između 1987. i 2013. godine  te su otkrili vezu između psihijatrijskih dijagnoza povezanih s traumama ili izuzetno stresnim životom i povećanog rizika od razvoja brojnih kardiovaskularnih bolesti.

Tim je također otkrio naročito snažnu vezu između psihijatrijskih oboljenja u vezi sa stresom i kardiovaskularnih bolesti kod osoba mlađih od 50 godina.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here