Naučnici ‘isprintali’ 3D srce od ljudskog tkiva

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu i od njih godišnje umiru milioni ljudi

70
3D srce

Iako je 3D printanje uznapredovalo u različitim područjima posljednjih godina, printanje funkcionalnih ljudskih organa još je uvijek daleki san. Ipak, naučnici su nedavno uspjeli napraviti važan korak ka njegovom ostvarenju. Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu i od njih godišnje umiru milioni ljudi, a u finalnim fazama bolesti, jedino rješenje je presađivanje srca. Srčani bolesnici najčešće ne dočekaju svog donora, jer su oni malobrojni.

Dio tkiva

Naučnici nastoje pronaći rješenje kojim bi produžili život pacijentima koji čekaju na transplantaciju, a nadomještanje dijela tkiva srca nekim drugim materijalom dosad se pokazalo problematičnim jer je teško naći materijal koji tijelo neće odbiti. Savršen materijal jedino su ćelije tijela pacijenta, te su posljednjih godina naučnici napravili važne korake ka umjetnom reproduciranju ljudskog tkiva, a grupa naučnika s Univerziteta u Tel Avivu nedavno je napravila korak dalje.

Nakon što su uzeli uzorak masnog tkiva pacijenta, ćelije potrebne za rast srca su umnožili, a detalje svoje metode objavili su u stručnom časopisu Advanced Science, pojasnivši da su u ovoj fazi rada napravili manje srce, veličine zečjeg, ali i naglasili da veliko ljudsko srce podrazumijeva istu tehnologiju.

Novi korak

Opisana tehnologija još je uvijek jako daleko od upotrebe pri transplantacijama – radi se tek o novom koraku na putu, ali o velikom koraku. Prema riječima vođe tima dr Tala  Dvira, naredna zadaća naučnika je programirati ovo srce da radi kao srce.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here