EBRD: Investiranje u Bosnu i Hercegovinu je investiranje u profitabilne projekte

Na Investicionoj sesiji Bosne i Hercegovine, koja se 9. maja održava u Sarajevu, bit će predstavljene različite mogućnosti ulaganja u BiH, sa fokusom na specifične oblasti u kojima naša zemlja ima ogroman investicioni potencijal, poput energetskog i IT sektora, proizvodnje namještaja te metaloprerađivačke, automobilske, prehrambene i turističke industrije.

81
EBRD

Na Investicionoj sesiji Bosne i Hercegovine, nazvanoj Investirajte u Bosnu i Hercegovinu – Investirajte u profitabilne projekte, koja se 9. maja održava u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, bit će predstavljene različite mogućnosti ulaganja u BiH. Na ovaj način naša zemlja poslat će poruku o stabilnosti i bezuvjetnoj predanosti još snažnijem rastu vlastite ekonomije.

Sesija će se fokusirati na specifične oblasti u kojima BiH ima ogroman investicioni potencijal. Strateški geografski položaj zemlje, pravno okruženje pogodno za investitore, povoljni trgovinski sporazumi, konkurentni poreski i carinski sistemi, niski operativni troškovi i talentovani ljudi čine našu zemlju destinacijom punom potencijala za profitabilne investicije. Područja od posebnog interesa uključuju energetski sektor, metaloprerađivačku i automobilsku industriju, proizvodnju namještaja, prehrambenu industriju, turističku industriju i IT sektor. Podsticaji ovim strateškim područjima ekonomiji BiH mogu donijeti visoke profite i generirati ukupni ekonomski rast zemlje.

Uspješne priče

Učesnici Sesije imat će priliku čuti uspješne priče iz privatnog sektora, ali i saznati kako se bogati resursi mogu pretvoriti u profitabilne investicijske projekte, koji imaju potencijal za daljnji rast.

Konkretan primjer je Bit Alijansa, udruženje 58 velikih IT kompanija, sa više od 2.800 stručnjaka.  Prema preliminarnoj analizi Bit Alijanse, godišnji prihod po softver-inženjeru iznosi između 80.000 i 120.000 KM. Obrazovanjem svakih 1.000 novih softver-inženjera, BiH bi mogla prihodovati, primarno iz izvoza, više od 90 miliona KM godišnje.

Turistički sektor ima također ogroman potencijal za razvoj i sve preduslove da igra značajnu ulogu u privredi zemlje. S toga je razvoj turizma prepoznat kao jedan od najvažnijih prioriteta ukupne državne privredne razvojne politike. Olimpijski centar Jahorina, domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. i Olimpijskih igara mladih 2019. godine, prepoznat je kao najperspektivniji zimski resort u regionu zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju i veliko iskustvo i u automobilskoj industriji. Već decenijama, glavni svjetski proizvođači vozila oslanjaju se na kvalificiranu radnu snagu u BiH, kada je riječ o sklapanju automobila namijenjenih zapadnim tržištima. U posljednjih deset godina, ova industrija doživjela je dinamičan razvoj i postala je snažno izvozno orijentirana, izvozeći u prosjeku 90 posto svoje proizvodnje u 30 zemalja diljem svijeta.  Zahvaljujući postojećem procesu finalnog sklapanja vozila i postojećoj proizvodnji autodijelova, uspostavljen je snažan i raznovrstan lanac snabdijevanja autodijelovima i prateća infrastruktura, uključujući obrazovni sistem, institucije za razvoj i istraživanje, kao i specijaliziranu i stručnu radnu snagu s iskustvom u oblasti metalurgije, elektrotehnike i automobilskog inženjeringa. Prevent Grupa, najveća je privatna kompanija u BiH, sa snažnom stopom prodaje i van granica BiH te logističkom ekspertizom.

Bh. drvna industrija fokusirana je na veći stepen obrade proizvoda i veći izvoz gotovih proizvoda od drveta. Ova industrija u BiH smatra se najstarijom industrijskom granom u zemlji. Ekološki prihvatljiva, ova privredna grana, prije svega, svoj razvoj zasniva na korištenju domaćih resursa. Drvna industrija tradicionalno je izvozno orijentirana, što donosi veoma visok suficit u vanjskoj trgovini BiH.

Prema procjeni Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH u našoj zemlji je u 2018. bilo 1.425 registriranih preduzeća drvne industrije, a oblast šumarstva i drvne industrije upošljavala je oko 30.000 radnika. MS& Wood, dizajnerski orijentiran proizvođač masivnog drveta, osvojio je nagrade na mnogim međunarodnim sajmovima, a slične uspjehe postižu brojni drugi bh. proizvođači namještaja, kao što su Artisan, Gazzde, Zanat

Između ostalih, BiH posjeduje prirodne resurse i uslove koji stvaraju vrhunski ambijent za poljoprivrednu proizvodnju. Ogromni poljoprivredni potencijali samo su djelomično iskorišteni unatoč značajnim ljudskim i prirodnim resursima. Većina prehrambenih proizvoda se uvoze, posebno pšenica, mesni i mliječni proizvodi te voćni sokovi.

Ovaj sektor pruža ogromne mogućnosti za potencijalne investitore, bazirane na prednostima kao što su obilje poljoprivrednog zemljišta, kojeg je oko 50 posto neobrađeno, povoljni klimatski uvjeti, razvijen obrazovni sistem, raspoloživost kvalificirane i jeftine radne snage te duga tradicija u poljoprivredi.

Mljekara Livno (Livanjski dnevnik) vlasnik je brenda Livanjski sir, čvrstog sira visoke masnoće i specifičnog okusa, koji je prepoznat kao vrhunski proizvod.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je i do sada bila značajan investitor u BiH,  čemu svjedoči i činjenica da je do sada uložila više od dvije milijarde eura. Riječ je o 155 različitih projekata, koji su uglavnom bili infrastrukturni, što je od iznimnog značaja za našu zemlju. No, istovremeno, i privatni sektor naše zemlje sarađuje sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, koja već dugi niz godina daje pozitivne rezultate.

Saradnja sa Integralom

Tako su EBRD i Integral inženjering, bh. kompanija osnovana 1989. godine, „vršnjaci“ sa brojnim međusobno isprepletenim aktivnostima i poslovnim interesima. Sa jedne strane, EBRD je sve vrijeme važan izvor finansiranja radova obnove ili izgradnje velikih infrastrukturnih objekata, a Integral je, sa druge strane, izrastao u kvalitetnog domaćeg izvođača tih radova. Na veoma direktan način rast Integrala odražava različite oblike prisustva i uspješnog doprinosa EBRD-a kroz podršku razvoju tržišne privrede i privatnog preduzetništva, kroz podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i kroz finansiranje fizičke obnove i izgradnje.

Integral iz Laktaša, koji je već niz godina najveća građevinska kompanija u BiH po ostvarenim ukupnim godišnjim prihodima i po vrijednostima radova izvedenih u inostranstvu, zajedno sa svojim poslovnim partnerima realizirao je više od 400 referentnih građevinskih projekata na prostorima BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, ukupne vrijednosti veće od milijardu eura.

Kada su u pitanju konkretni projekti, u periodu od 2001. do 2019. godine Integral je realizirao (ili je u toku realizacija) 15 projekata koji su finansirani iz sredstava EBRD-a ili putem Evropske agencije za obnovu (European Reconstruction Agency – ERA) u ukupnoj vrijednosti većoj od 400 miliona eura. Projekti su realizirani na teritoriji BiH, Crne Gore i Srbije, a neki od najvažnih su projektovanje i izvođenje radova na izgradnji autoputa na Koridoru Vc – od petlje Tovira do petlje Kostajnica (2019), projektovanje i izvođenje radova na izgradnji autoputa Banja Luka – Doboj, dionica Prnjavor – Doboj (2012. – 2016.), izgradnja autoputa Gradiška – Banja Luka (2007. – 2011), rehabilitacija putnog pravca Šipovo – Kupres  (2011.), rehabilitacija putnog pravca Han Kola – Srpske Toplice (2011.) te rehabilitacija putnih pravaca Rogatica – Sastavci – Ustiprača i Višegrad – Vardište (2011.)

Upravo su pozitivna iskustva u radu sa predstavnicima Banke i investitorima bila razlog zašto je Integral prepoznao potrebu i priliku da se uključi u samu organizaciju Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu.

 

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here