Rama-glas predstavio dva nova projekta

Brojna delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) posjetila je bh. kompaniju RAMA-GLAS

137

Brojna delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) posjetila je  bh. kompaniju RAMA-GLAS s ciljem obilaska postrojenja čiju je nabavku pomogla ova banka povoljnim investicionim sredstvima.

Generalni menadžer RAMA-GLAS-a Jasmin Avdić kazao je Feni da su članovima delegacije EBRD-a predstavili i dva nova projekta, a to je obnova dotrajalih mašina i uvođenje novih tehnologija, u vrijednosti četiri miliona eura, te projekt pretvaranja krova fabrike u solarnu elektranu, u vrijednosti 500.000 eura.

Novi projekti

Avdić je istakao da su predstavnici EBRD-a izrazili veliku zainteresiranost za mašine u čijoj su kupovinu učestvovali, a posebno za dva nova projekta te bh. kompanije.

“Na početku, naš cilj je bio da postanemo konkurentni na tržištu, a  danas više od 50 posto proizvoda izvozimo u dug spisak zemalja, među kojima su Norveška, Švedska, Švicarska, Danska, Holandija, Njemačka, Austrija, Velika Britanija, SAD,  te afrički kotinent”, kazao je.

Avdić je pojasnio da je, prelaskom na novu lokaciju, RAMA-GLAS ponosni vlasnik najveće tvornice za kaljenje i proizvodne linije za izolirano staklo u regiji, zahvaljujući, između ostalog, podršci EBRD-a.

“Primjenom tehnologije ‘super spacer’ proizvodna linija IZO stakla RAMA-GLAS se ističe među konkurentima”, naglasio je Avdić.

Da se  trud i rad isplati, kako je rekao, pokazuje to da je zajedno sa 156 uposlenih povećao promet u posljednje tri godine za 10 posto, a da je prošle godine promet iznosio više od sedam miliona eura.

Od utemeljenja 1996. god, RAMA-GLAS je izrastao u vodeću kompaniju u polju arhitekturalnog stakla. Nakon 23 godine, kapaciteti prerađenog stakla dnevno iznose 10 tona.

“Put do tog uspjeha bio je izazovan, ali zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima, izvrsnoj kvaliteti, izuzetno dobroj organizaciji i upravljanju te vrijednim zaposlenicima, uspjeli smo”, poručio je.

Također je kazao da, osim RAMA-GLAS-a, postoje dvije sestrinske kompanije HANO i HANO-TRANS koje osiguravaju sinergiju i kompletan krug usluga krajnjem kupcu.

Evropski instituti

“Nalazimo se na površini od 20.000 kvadratnih metara, poslujemo prema najnovijim standardima i procedurama, uz proizvode koji su certificirani u evropskim institutima, kao što je IFT Rosenheim”, kazao je.

Avdić je istakao da je kompanija završila recertifikaciju u skladu s najnovijim standardom ISO 9001: 2015 te da ispunjava zahtjeve za CE znakom, čime je stekla uslove za izvoz u zemlje Europske unije.

Proizvodi RAMA GLAS-a su energetski učinkoviti, sigurni, ekološki prihvatljivi, testirani i izrađeni prema najnovijim evropskim standardima i normama.

“Naši dugoročni ciljevi su visokokvalitetni proizvodi, zadovoljni kupci, kontinuirani napredak, poboljšanje procesa i rast udjela naše tvrtke na domaćem i inozemnom tržištu”, zaključio je Avdić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here