Diet. Woman Measuring Body Weight On Weighing Scale Holding Donut and apple. Sweets Are Unhealthy Junk Food. Dieting, Healthy Eating, Lifestyle. Weight Loss. Obesity. Top View

Nutricionisti ne savjetuju kratkoročne dijete već cjelovitu promjenu ishrane, ali treba znati i da je yo-yo efekat loš po zdravlje cijelog organizma.

Pad šećera u krvi

Rigidne dijete obično znače preskakanje obroka i izbacivanje čitavih skupina namirnica, što može uzrokovati pad šećera u krvi te uticati na apetit i dovesti do toga da želite masnu i slatku hranu. Istraživanje iz 2017. koje je 12 godina dokumentiralo promjene u težini više od 4.200 osoba otkrilo je da veće fluktuacije težine prati i veći rizik od dobijanja dijabetesa. Istovremeno, metabolizam u odmoru također usporava jer je količina kalorija koje unosite tako nepredvidiva da ih tijelo štedi, što utiče na lučenje hormona gladi.

Rizik za srčane bolesti

Ograničavanje unosa određenih grupa hrane u toku dijete može uticati i na zdravlje srca. Naprimjer, ako ste na ketogenoj dijeti fokusiranoj na unos masti i proteina, mogli biste imati manjak važnih nutrijenata iz povrća, voća i cjelovitih žitarica. Istraživanje objavljeno 2017. u New England Journal of Medicine poručuje da su česte varijacije u težini za osobe sa srčanim bolestima faktor rizika za prijevremenu smrt i srčani udar, a tu su i posljedice spomenutog izbora masne i slatke hrane u pauzama od dijete.

Pad energije

Yo-yo efekat u mršavljenju često znači manjak određenih nutrijenata, poput željeza, koji može dovesti i do anemije. Istraživanje iz 2014. koje je ispitivalo poremećaje u prehrani pokazalo je da kratkoročne restriktivne dijete, pa čak i ako traju samo nekoliko dana, kod žena mogu značajno smanjiti nivo željeza u krvi. Anemija se javlja kada tijelo ne može proizvesti dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik od pluća do ćelija, a anemične osobe osjećaju se umorno i slabo, imaju slabu koncentraciju i ubrzan srčani ritam.

Loša kvaliteta sna

Svi već znaju da neispavanost vodi do pogrešnih izbora u ishrani, što znači da se ljudi koji ne spavaju dobro lakše debljaju. Ali, treba reći i da je preskakanje večere često recept za besanu noć koliko i grickanje čokoladica prije spavanja. Ako odlazite u krevet potpuno gladni ili punog trbuha, vjerovatno ćete imati problem da zaspite, a što manje spavate, to će vaše tijelo proizvoditi više kortizola, hormona stresa, povećavajući rizik od srčanih bolesti i preddijabetskog stanja.

Probavni problemi

Mikrobiom je dom milijardama zdravih bakterija zaduženih za različite uloge, od jačanja imuniteta do održavanja metabolizma, a yo-yo efekat može stvoriti disbalans dobrih i loših bakterija, povećavajući rizik od niza zdravstvenih problema. Istovremeno, crijevna flora može igrati važnu ulogu u vraćanju kilograma nakon dijete. Istraživanje provedeno na miševima na Naučnom institutu Weizmann pokazalo je da nakon ciklusa dobijanja i gubljenja kilaže, miševi zadržavaju neuobičajen, „debeli“ mikrobiom. Naučnici smatraju da crijeva pamte prethodnu pretilost osobe, što olakšava kasnije nagomilavanje novih kilograma nakon što se osoba vrati nezdravim prehrambenim navikama.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here