Predstavljene turističke rute kroz zapadni Balkan

Na Festivalu se predstavilo i Vijeće za regionalnu saradnju (RCC)

32
Turizam Balkan

Niz koncerata, izložbi, pozorišnih predstava, promocija knjige i programa uličnih umjetnosti organizirano je povodom ovogodišnjeg četverodnevnog Balkan Trafik Festivala koji u Briselu već 13 godina donosi kulturno bogatstvo zemalja zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope.

Tako je 6.000 posjetitelja moglo vidjeti više od 340 umjetnika koji su predstavili ono najbolje iz kulture i gastronomije što imaju te zemlje.

Promotivni štand

Na Festivalu se predstavilo i Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), a podrška koju ova organizacija pruža osnaživanju festivala je u skladu s projektom za razvoj i promociju turizma kojeg finansira Evropska unija, a koji ima za cilj da se region promovira i uvrsti na spisak mjesta koje posjetioci i turisti iz cijelog svijeta svakako trebaju vidjeti.

Tokom manifestacije “Noć balkanskog nasljeđa” na promotivnom štandu RCC-a predstavljena je izložba fotografija na kojima su prikazani lokaliteti i mjesta kulturnog nasljeđa duž novih ruta.

Više od 2.000 ljudi bilo je dio programa ove manifestacije na kojoj su uživali u koncertima, pozorišnim predstavama i izložbama, a mnogi su željeli saznati više o turističkoj ponudi koju projekat Vijeća za regionalnu saradnju predstavlja.

Viša stručnjakinja za konkurentnost u RCC-u i koordinatorica projekta za razvoj i promociju turizma Dragana Đurica pojasnila je da su festivalskoj publici predstavljeni turistički proizvodi koji se temelje na grčkom, rimskom, vizantijskom, osmanskom i austrougarskom nasljeđu regiona te na umjetnosti i dizajnu spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu.

Kulturološki turizam

“Postoji veliki interes za kulturno nasljeđe zapadnog Balkana, a nove rute kulturološkog turizma zasigurno će privući više posjetilaca u region”,  zaključila je Đurica.

Vijeće za regionalnu saradnju, podsjeća se u saopćenju, započelo je saradnju s Festivalom 2018. godine, a ove godine Vijeće je promoviralo predstojeće rute kulturološkog turizma koje se protežu kroz zemlje zapadnog Balkana.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here