Bosna i Hercegovina dio globalne IT zajednice

Authority Partners, jedna od vodećih softverskih kompanija u Bosni i Hercegovini, po drugi put u našoj zemlji organizovao je globalni IT događaj pod nazivom “Global Azure Bootcamp”.

175

Authority Partners, jedna od vodećih softverskih kompanija u Bosni i Hercegovini, po drugi put u našoj zemlji organizovao je globalni IT događaj pod nazivom “Global Azure Bootcamp”. Događaj se održao 27. aprila u prostorijama AP Lab – Centar za talente i inovacije. Prisutni su imali priliku da se druže sa regionalnim IT stručnjacima, a događaj su svečano otvorili Amina Karić, direktorica u kompaniji Authority Partners, i Mustafa Toroman, Azure MVP i program arhitekta u u kompaniji Authority Partners.

Globalna mapa

Global Azure Bootcamp tradicionalno, sedmu godinu za redom, na isti dan okuplja hiljade IT profesionalaca u više zemalja svijeta. Ove godine događaj se održao na preko 300 lokacija, a prošle godine BiH se našla na globalnoj mapi ovog događaja, među 75 drugih država. Preko pedeset IT stručnjaka je učestvovalo na ovom događaju u Sarajevu.

„Iznimno nam je zadovoljstvo podržati ovaj događaj. Authority Partners je posvećen promovisanju pozitivne biznis prakse, dinamičnog okruženja i kulture izvrsnosti kroz koju smo uspjeli da podignemo IT industriju u BiH na veći nivo“, rekla je Amina Karić.

Trenutni standard globalne IT indsutrije su cloud servisi. Stoga, cilj ovog događaja je promovisanje i educiranje IT profesionalaca u BiH o Microsoft Azure i cloud servisima.

Cloud usluge

Najveće i najuspješnije svjetske kompanije su najveći pružaoci cloud usluga. Trenutačno se mnoge druge kompanije pokušavaju uključiti na ovo tržište, koje je u 2018. godini ostvarilo zaradu u iznosu od 175 milijardi dolara. Ove godine predviđa se novi rast od 17%, kojim bi zarada trebala premašiti 200 milijardi dolara. Stručnjaci prognoziraju da će do 2025. godine, preko 80% IT industrije činiti cloud servisi, dok će tek 20% činiti lokalna infrastruktura.

“Veoma mi je drago da se BiH našla na mapi ovog značajnog događaja. Ponosan sam biti dio ekipe koja je posvećana misiji da napravi značajan pozitivan uticaj na IT industriju i mlade ljude. Obzirom na veliki potencijal ovog tržišta jako je bitno da se Bosna i Hercegovina uključi u educiranje IT profesionalaca i adekvatno iskoristi priliku koju nude cloud servisi“, rekao je Mustafa Toroman.

Pet vrhunskih IT stručnjaka koji su se našli u ulozi predavača nesebično su dijelili svoja iskustva tokom ovog događaja. Veliko zadovoljstvo svojim prisustvom pričinio je Sasha Kranjac, Azure MVP i CEO Kranjac IT Training and Consulting, koji ima više od dvije decenije iskustva u IT industriji. Sashu možete vidjeti u ulozi predavača na brojnim konferencijama. On posjeduje jedinstvenu sposobnost da kroz autentičan način približi temu učesnicima. U ulozi predavača briljirali su i Luka Pejović, softver inžinjer u kompaniji Authority Partners, Enes Pelko, suvlasnik i CTO kompanije Long Run, Mirza Vučijak, program arhitekta u kompaniji Authority Partners i Ratomir Vukadin, DevOps i softver inžinjer u kompaniji Klika.

„Zaista sam počašćen što imam priliku da učestvujem u ovom događaju, koji je vrlo brzo postao važan dio IT zajednice u BiH. Tokom događaja imali smo priliku da zajedno učimo i širimo znanje o novim i popularnim servisima u Azure cloud repertoaru“, rekao je Mirza Vučijak.

Četrnaest godina Authority Partners kroz svoju pozitivnu praksu i kulturu izvrsnosti doprinosi da IT zajednica u BiH bude ravnopravan sudionik na globalnom tržištu. Cilj kompanije nije bio samo stvoriti uspješan biznis nego ulagati u IT industriju u BiH i podržavati mlade ljude.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here