Sedmi Dječiji festival u Zenici: Pjesma, ples, gluma, vrijedne nagrade i sjajna zabava za 6.500 učenika iz cijele BiH

Dječiji festival je finalna manifestacija projekta „Moj izbor je turski“ koji Institut Yunus Emre organizira u BiH od školske 2011/2012. godine, a ove godine je okupio oko 6.500 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine.

147

Sedmi Dječiji festival kojeg je organizirao Institut Yunus Emre održan je danas u Areni u Zenici i okupio je više od 6.500 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine. Dječiji festival je finalna manifestacija projekta „Moj izbor je turski“ koji Institut Yunus Emre organizira u BiH od školske 2011/2012. godine.

Ovogodišnji  Dječiji festival održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Ambasade Republike Turske u BiH.

Direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman poželio je dobrodošlicu zvanicama, učesnicima i gostima Festivala te se zahvalio svima koji su podržali ovu manifestaciju.

“Sretni smo i ponosni što smo tu. Želimo da naučite turski jezik, da razvijate sebe i da vaš cilj bude da studirate u Republici Turskoj“, poručio je Yaman.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç naglasio je da je posebno sretan što se 23. april, Dan djeteta obilježava u BiH organiziranjem Dječijeg festivala u Zenici.

Vaša sreća je naša sreća, vaša radost je naša radost. Sva djeca svijeta zaslužuju samo sreću. Zahvaljujem se djeci, nastavnicima, roditeljima te Institutu Yunus Emre, Ziraat banci, TIKA-i, Turkish Airlinesu, Anadoliji te lokalnim institucijama i kompanijama koji su podržali Festival“, istaknuo je Koç.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić zahvalio se prijateljima iz Turske koji godinama pomažu obrazovanje u Bosni i Hercegovini, te pozvao prisutne mališane da iskoriste priliku i postanu još bolji i učeniji, jer je to način na koji se gradi država i stiču prijatelji poput Republike Turske.

Nogometaši Arda Turan i Edin Višća te zvijezda turske serije „Elif“ Isabela Damla Guvenilir su video porukama pružili  podršku svoj djeci u BiH koja uče turski jezik.

Organizator je i ove godine prigodno nagradio pobjednike takmičenja iz turskog jezika, takmičenja talenata, te takmičenja za najbolji likovni rad i najbolji selfie. Merjema Kajan, Ahmed Aličković i Ajla Cvrljo proglašeni su najboljima na takmičenju učenika završnih razreda srednjih škola iz turskog jezika, te su nagrađeni stipendijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Učenici su uživali u raznovrsnom i bogatom kulturnom i zabavnom programu, a posebno oduševljenje prisutnih izazvao je nastup mladog youtubera Bakira Karasalihovića Baketa, a nakon nastupa folkornih grupa i mađioničara, na scenu je izašla regionalna muzička zvijezda Dženan Lončarević u čijim kompozicijama su djeca uživala do kraja programa.

Projekat „Moj izbor je turski“ provodi Institut Yunus Emre od školske 2011/2012. godine. Prve godine provedbe projekta turski jezik je kao strani jezik izabralo 1.100 učenika od 6. do 9. razreda u osnovnim školama  širom BiH. Sedam godina kasnije, turski jezik  uče 8.522 osnovca u BiH. Do danas je 12.197 učenika imalo priliku učiti turski jezik u okviru obrazovnog procesa.  Istaknuto je kako je projekt ove godine iznjedrio prve maturante, na šta su organizatori posebno ponosni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here