Na Sajamu tekstila, obuće i kože ‘Timod EXPO’ izlagači iz šest zemalja

Sekretar Udruge proizvođača tekstila, obuće i kože BiH Amir Međić kazao je kako je cilj ovog skupa omogućiti poduzetnicima prostor za predstavljanje, kao i priliku da sklope partnerstva i razgovaraju o problemima.

51
Timod Expo

Dvadeset devet izlagača, iz šest zemalja, učestvuje na Sajmu tekstila, obuće i kože “Timod EXPO-2019”, koji je otvoren danas u Travniku, a trajat će do 26. aprila.

Sekretar Udruge proizvođača tekstila, obuće i kože BiH Amir Međić kazao je kako je cilj ovog skupa omogućiti poduzetnicima prostor za predstavljanje, kao i priliku da sklope partnerstva i razgovaraju o problemima.

Poboljšanje ambijenta

“Firme iz ove branše zapošljavaju više od 40.000 ljudi u BiH, te ostvaruju prihod veći od milijardu i po maraka, što čini od četiri do šest posto BDP-a. Ovaj sajam je prilika da od vlasti zatražimo poboljšanje ambijenta za poslovanje, a među ostalim harmonizaciju propisa s Republikom Srpskom. Smatramo da je ekonomski prostor BiH jedinstven i da ne smijemo praviti jedni drugima nelojalnu konkurenciju”, kazao je Međić.

Prema njegovom mišljenju, preduzećima je potrebno što prije omogućiti lakše poslovanje te im stvoriti uvjete za zadržavanje radnika u BiH.

“Ne može se reći da je vlast do sada bila ‘gluha’, ali svaki dan treba raditi nešto novo. Imamo egzodus radnika koji prijeti i državi, pa tako i firmama koje su male i ranjive, a najbolji adut za njihovo zadržavanje je povećanje plaća”, naglasio je on.

Obraćajući se prisutnima na otvaranju Sajma, federalni ministra trgovine Zlatan Vujanović ocijenio je da industriji tekstila, kože i obuće treba vratiti stari sjaj i omogućiti novi zamah.

Naglašavajući da niko ne ignorira iseljavanje radnika, Vujanović je, među ostalim, podsjetio na ambiciju Vlade Federacije BiH da stvori uvjete za povećanje iznosa minimalne plaće.

Dugogodišnja tradicija

“Nije jednostavno poboljšati privrednu i poslovnu klimu, ali na tome treba raditi. Na nama je da omogućimo najbolje moguće uvjete poduzetnicima”, ustvrdio je federalni ministar.

Učesnike Sajma pozdravili su i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, koji su podsjetili na dugogodišnju tradiciju industrije tekstila i obuće u Travniku.

Na Sajmu učestvuju  izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Poljske i Italije, a taj skup će im omogućiti, među ostalim, poslovne susrete i stručna predavanja.

Organizatori su Općina Travnik, Univerzitet u Travniku, Vlada SBK te Regionalna razvojna agencija (REZ). Sajam se održava uz podršku poduzetnika iz SBK i Društva za unaprjeđenje gradskog partnerstva Lajpcig – Travnik.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here