Prepoznati potencijal prikupljanja šumskih plodova

Kompanija 'Bilje i ljekobilje' je kroz aktivnosti i podršku USAID-a i Vlade Švedske osigurala nabavku destilerije i kroz programe edukacije ohrabrili žene iz lokalnih ruralnih zajednica da se uključe u održivo sakupljanje gljiva i ljekovitog bilja, kao i u uzgoj određenih vrsta bilja.

85
Šumski plodovi

Šef Misije USAID-a u BiH Peter Duffy i direktorica odjela za saradnju u Ambasadi Švedske Marie Bergstrom posjetili su opštinu Sokolac.

Tom prilikom su se susreli sa direktorom kompanije ‘Bilje i ljekobilje’ Mladenom Orašaninom, te su posjetili pogone ove firme.

Ohrabrivanje žena

Kompanija ‘Bilje i ljekobilje’ je kroz aktivnosti i podršku USAID-a i Vlade Švedske osigurala nabavku destilerije i kroz programe edukacije ohrabrili žene iz lokalnih ruralnih zajednica da se uključe u održivo sakupljanje gljiva i ljekovitog bilja, kao i u uzgoj određenih vrsta bilja.

Orašanin je govorio o početku sezone branja gljiva, posebno smrčka i reduše. Također, predstavio je tehnološki proces prerade bilja u destileriji i sušari, gdje se prate trendovi u pogledu dodavanja vrijednosti proizvodima, te se postepeno uvode nove kulture koje se mogu kultivisati.

Širenje pogona

Bosna i Hercegovina je prošle godine izvezla šumskih gljiva u vrijednosti višoj od 20 miliona KM, a jedan od ključnih trendova u ovom sektoru je dodavanje vrijednosti sušenjem i pakovanjem u manja pakovanja.

Orašanin je zahvalio na podršci, najavivši nastavak širenja kompanije i proširenje prerade, te je izrazio uvjerenje da Sokolac i regija planine Romanije imaju potencijal za organsku proizvodnju i ulaganje u seoski turizam, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here