U BiH razlika u plaćama između javnog i realnog sektora najviša u Evropi

Iz CCI-ja su naveli da su ovi podaci dobijeni na osnovu Nezavisnog monitoringa provedbe i aktivnosti Reformske agende za BiH za period 2015-2018. sa osvrtom na EU integracije

116
Plaće

Prema podacima Centara civilnih inicijativa, razlika u plaćama između javnog i realnog sektora u BiH je najviša u Evropi u korist javnog sektora, te su, kako kažu, plaće u javnom sektoru u FBiH veće za 49 posto, a u Republici Srpskoj za 37 posto, dok iz udruženja poslodavaca i sindikalci tvrde da se ta razlika ipak smanjuje.

Reformska agenda

“Plaće u administraciji su gotovo duplo veće od onih u privredi. Razlika u prosječnoj plati u javnoj administraciji i realnom sektoru je zabrinjavajuće visoka u korist javne administracije”, prokomentiral su u Centrima civilnih inicijativa.

Iz CCI-ja su naveli da su ovi podaci dobijeni na osnovu Nezavisnog monitoringa provedbe i aktivnosti Reformske agende za BiH za period 2015-2018. sa osvrtom na EU integracije, pišu Nezavisne.

Opterećenja na poslovanje

Naglasili su da opterećenja na rad i poslovanje nisu umanjena, uprkos tome što je, kako kažu, to bila jedna od glavnih intencija Reformske agende.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here