Privlačenjem stranih investicija do boljeg životnog standarda

Povoljniji poslovni ambijent može se osigurati kroz bržu i pojednostavljenu registraciju biznisa, dodjeljivanje zemljišta, izgradnju infrastrukture, obezbjeđivanje poreskih olakšica, izgradnju tehno parkova i poslovnih inkubatora.

72
Strane investicije

U fokusu Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji će se 7., 8. i 9. maja održati u Sarajevu, naći će se mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, što predstavlja veliku priliku da se osigura snažniji rast naše zemlje.

Poslovni ambijent

Sve relevantne finansijske institucije i agencije BiH ocijenile su da je za poboljšanje životnog standarda u Bosni i Hercegovini neophodno raditi upravo na konstantnom privlačenju stranih investicija.

Naglašava se da je potrebno maksimalno raditi na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za strane investicije koje bi omogućile nova radna mjesta i veću zaposlenost.

Povoljniji poslovni ambijent može se osigurati kroz bržu i pojednostavljenu registraciju biznisa, dodjeljivanje zemljišta, izgradnju infrastrukture, obezbjeđivanje poreskih olakšica, izgradnju tehno parkova i poslovnih inkubatora.

“Istovremeno, neophodno je prilagoditi sistem obrazovanja potrebama i reformama na tržištu rada i to kroz programe profesionalnog usavršavanja, te razne programe dokvalifikacije i prekvalifikacije u cilju povećanja produktivnosti i kompetentnosti radne snage. Naravno, sve ove ekonomske reforme bi trebale biti praćene unapređenjem zdravstvenih, kulturnih, sportskih i rekreativnih sadržaja u cilju zadovoljavanja potreba bh. građana, odnosno postizanja boljeg životnog standarda”, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Finansijski stručnjaci kao jednu od najperspektivnijih razvojnih šansi Bosne i Hercegovine navode sektor informacionih tehnologija (IT) koji, na godišnjem nivou, bilježi konstantan rast do deset posto. Pored IT industrije, među strateškim industrijama koje će biti promovisane u sklopu ovog događaja, specificirani su i turizam, proizvodnja i inžinjering, drvna industrija i proizvodnja namještaja, te poljoprivreda i obrada prehrambenih namirnica.

Jednako važnom navodi se i oblast infrastrukture, u okviru koje je završetak Koridora 5c okarakterisan kapitalnim projektom za Bosnu i Hercegovinu. Naime, procjene su da bi boljom cestovnom povezanošću, uz ekonomske reforme, Bosna i Hercegovina u narednim godinama mogla ostvariti značajniji ekonomski rast i napredak.

Dogovaranje saradnje

Podsjećamo, povodom održavanja Godišnjeg sastanka EBRD-a, BiH očekuje više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva što će biti sjajna prilika za razgovore o novoj saradnji i investicijama u Bosnu i Hercegovinu.

Detalje o događaju, na kojem će naša zemlja svijetu prezentovati bogatstvo svih bh. različitosti („Power of Diversity“), svi zainteresirani mogu pronaći na službenoj web-stranici zemlje domaćina.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here