Efekti ketogene dijete

Ketogena dijeta zasnovana je na unosu masti i proteina i na rigoroznom izbjegavanju ugljikohidrata, budući da se tijelo u nedostatku ugljikohidrata kao primarnog izvora energije, okreće sagorijevanju uskladištenih masti.

46

Ketogena dijeta je posljednih godina iznimno popularna među osobama koje žele u kratkom roku izgubiti višak kilograma. Originalno osmišljena kao dio terapije za epilepsiju, ketogena dijeta zasnovana je na unosu masti i proteina i na rigoroznom izbjegavanju ugljikohidrata, budući da se tijelo u nedostatku ugljikohidrata kao primarnog izvora energije, okreće sagorijevanju uskladištenih masti. Tokom ovog procesa koji se naziva ketoza, jetra pretvara masne kiseline u molekule imena ketonska tijela.

Naučnici sa Univerziteta u Iowi željeli su ispitati da li ketogena dijeta ima jednak efekat na žene i na muškarce te su proveli istraživanje na miševima. Nakon 15 sedmica, istraživači su otkrili da su mužjaci miševa na keto dijeti zadržali nivo glukoze u krvi i izgubili na tjelesnoj masi, dok su ženke dobile na težini te imale i lošije rezultate kontrole šećera u krvi u poređenju sa ženkama miševa na standardnoj dijeti.

Vjerujući da je za razliku u učinku odgovoran ženski spolni hormon estrogen, naučnici su nekolicini ženki miševa odstranili jajnike i dobili potpuno drugačije rezultate. Ženke miševa bez jajnika stavljene na ketogenu dijetu izgubile su masno tkivo i imale uredan nalaz glukoze u krvi. Bez prisustva estrogena, ketogena dijeta bila je učinkovita. „Naši rezultati sugerišu da bi žene u postmenopauzi mogle imati bolje učinke ketogene dijete u poređenju s mlađim ženama“, pojasnio je tim, naglašavajući da se svi koji namjeravaju isprobati ketogenu dijetu moraju najprije konsultovati s ljekarima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here