Završen deseti SBF: Predstavljeno 350 projekata

Predstavljeni i svi pobjednici SBF Start-Up Challenge-a

77
Amer Bukvić

Sarajevo Business Forum 2019, najveća poslovno-investicijska konferencija Jugoistočne Evrope ove godine okupio je oko 2.000 gostiju iz 50 zemalja svijeta, predstavljeno je 350 projekata i održano je oko 450 poslovnih sastanaka.

„Veliko zadovoljstvo mi je što mogu izjaviti da Sarajevo Business Forum kontinuirano raste i da svake godine privuče sve veći broj učesnika i investitora. Cilj Foruma jeste da promijeni sliku o Bosni i Hercegovini, ali i o regiji i mogu reći da smo uspjeli u tome. Investitori koji jednom dođu, vraćaju se svake godine“, izjavio je Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International d.d., te dodao da je za mnoge privrednike SBF prilika da predstave svoje projektne ideje stranim investiorima i da se na ovim događajima otvaraju mnoga vrata, kako za njih tako i za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine.

Projektne ideje

Bukvić je naglasio da je veliki fokus ovogodišnjeg Foruma bio usmjeren ka mladim i njihovim projektnim idejama. U sklopu trodnevne konferencije, mnogo se razgovaralo o ovoj temi.

 „Ove godine smo se posebno posvetili mladim ljudima, koji se nažalost sve češće odlučuju da grade svoje karijere van granica Bosne i Hercegovine. Misija svih nas jeste da im pružimo priliku da se ostvare u svojoj domovini i zajedno sa nama grade budućnost Bosne i Hercegovine“, dodao je Bukvić.

Ovogodišnji SBF objelodanio je niz projekata iz IT sektora, drvne industrije, poljoprivrede, energetike, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora.

Predstavnici stranih delegacija tokom Foruma posebno su isticali kako je BiH zemlja u koju vrijedi ulagati što zbog geopolitičkog položaja, stabilnog kursa i obrazovane i sposobne radne snage.

Za kraj, Bukvić je izrazio je zahvalost prema govornicima i panelistima na iskustvima koja su podijelili, te Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, brojnim ministarstvima, ambasadama, Federalnim institucijama, komorama, investitorima, ali i medijima za podršku u toku zadnjih deset godina.

Fokus trećeg dana Sarajevo Business Foruma 2019 stavljen je na mlade ljude i njihove ideje.  S ciljem da se među mladim ljudima u BiH popularizira preduzetništvo i promovišu pozitivne vrijednosti,

Bosna Bank International d.d. je u saradnji sa TV Hayat i partnerima, 2019. godine pokrenula projekat SBF Start-UP Challenge, koji je danas krunisan predstavljanjem pobjednika takmičenja.

Svrha takmičenja, namijenog univerzitetskim timovima i mladim preduzećima bila je da, kroz Sarajevo Business Forum 2019 predstave svoje ideje i privuku investitore, koji bi im pomogli oko realizacije projekata.

Cilj takmičenja bio je pružiti mogućnost mladim ljudima koji imaju poslovne ideje da ih realiziraju i pokrenu vlastiti biznis. Svi prijavljeni projekti su fantastični i inovativni. Brilijantni mladi umovi sa svojim idejama su bili sva tri dana na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu, kako bi svoje ideje prezentirali investitorima”, izjavio je Bukvić.

U okviru projekta SBF Start-Up Challenge, danas su na Sarajevo Business Forumu 2019 šest mladih poduzetnika predstavili svoje projekte: Bubamara – platnena majstorica za proizvodnju pelena i uložaka, Robotska ruka, Home Work, Žiža – poslovna platforma, Greens i Vozni park.

Pobjednik prvog kruga takmičenja, Haris Salkić, predstavio je svoj Start Up – HAS robotics – proizvodnja robotskih ruku, kao pomagalo u nastavnom procesu.

Stručna edukacija

Jučer smo govorili o četvrtoj digitalnoj revoluciji i ovo je prvi korak ka tome, da u nastavnom procesu imamo sredstvo da se mladi educiraju za poslove budućnosti “, izjavio je Salkić,  koji se zahvalio na ovakvoj prilici i istakao važnost projekta BBI Banke i TV Hayat.

Nagradni fond SBF Start-Up Challenge-a, osim direktne novčane podrške uključuje i marketinške usluge, pravnu podršku kao i stručnu edukaciju.

S istim ciljem promovisanja preduzetnštva i ideje uključenja mladih u svijet biznisa i ove godine Sarajevo Business Forum je podržao Munja Business Challenge. Ovo takmičenje je posebno dizajnirano za srednjoškolce i mlade. Dvanaest timova od 208 mladih ljudi iz 70 srednjih škola, izborilo se za svoje mjesto u finalu koje je održano trećeg dana SBF-a, a u kojem je stručni žiri izabrao najbolji poslovnu ideju. Ovogodišnji pobjednik je tim s idejom biznisa ­­­­­­­­­­­­­­­­EBA – SOS narukvice za stare I nemoćne, koji će predstavljati BiH na takmičenju Poslovni izazov Zapadnog Balkana u Budvi.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here