Naredni mandat vlasti iskoristiti za intenziviranje reforme energetskog sektora

To je zaključak petog po redu Energetskog samita koji je završen u Neumu

70
Energetski samit

Finalnim panel diskusijama o perspektivi gasnog sektora u energetskoj tranziciji te ulozi medija u tranziciji energetskog sektora u Neumu je završen peti Energetski samit u BiH. U prethodna tri dana 600 učesnika i donosilaca odluka razgovarali su o reformi energetskog sektora u našoj zemlji. Gas kao energent koji je ključan u tranziciji energetskog sektora bio je u fokusu posljednjeg dana samita.

Učesnici panela potvrdili su ranije usaglašeni stav da je naredni mandat potrebno iskoristiti za intenziviranje reforme energetskog sektora i saradnju svih institucija kako bi u narednom periodu Bosna i Hercegovina u prvom planu usvojila Državni zakon o električnoj energiji i gasu i time se uskladila sa Trećim energetskim paketom što je u skladu sa zahtjevima Energetske zajednice, te usvojila potrebne izmjene zakona o energetskoj efikasnosti i Obnovljivim izvorima energije.

Pokretačka snaga

Amira Pintul i Milenko Todorović iz entitetskih Ministarstava energije istakli su da je usaglašavanje i harmonizacija entitetskih zakona i državnog zakona bitna za uređenje sektora gasa, dok je Admir Softić iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uz konstataciju da je perspetkiva gasnog sektora u BiH velika, naveo da će u naredna tri mjeseca biti organiziran zajednički sastanak institucija kako bi se provjerio napredak koraka koji su dogovoreni na samitu.

Ovaj sektor bi trebao biti pokretačka snaga privrednog razvoja BiH“, naglasio je Ljubo Glamočić iz kompanije Gas-Res te dodao da su zbog politike vrlo malo iskorišteni potencijali koje država ima.

“Potrošačima moramo dati najbolje uslove“, stav je direktora kompanije BH-Gas Jasmina Salkića, koji je, također, dodao da je Južna interkonekcija projekat od državnog značaja.

Prilikom razgovora o regulativi mogu se tražiti određena prelazna razdoblja za neke segmente, ali svi ti izuzeci moraju biti temeljeni na pravilima i principima EU. Morate pokazati Evropi da vi na reformi zaista radite jer kada se preuzimaju obaveze onda se te obaveze moraju i poštivati“, kazao je konsultant USAID EIA projekta Goran Frančić.

Sinergijsko djelovanje

Na medijskom panelu istaknuta je bitnost adekvatnog i pravovremenog informisanja javnosti. Institucije i mediji imaju zajednički zadatak da djeluju sinergijski kako bi se tranzicija energetskog sektora kao proces koji se ne može postići samo promjenom zakona, propisa i strategija realizirala i u razumijevanju javnosti.

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije (EIA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“ i Britanska ambasada Sarajevo uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here