Mostar bio domaćin projektnog tima zemalja učesnica u ‘Innoxeniji’

Projekt menadžer za regiju zapadna Grčka Konstantinos Tzamaloukas istakao je kako je projekt usmjeren u smjeru inovacija u turizmu, odnosno kako primijeniti inovativne alate za unapređenje turističkog sektora

22
Innoxenia

Sastanak projektnog tima zemalja učesnica u projektu “Innoxenia“, koji se bavi inovacijama u turizmu, održao se u Mostaru, gradu koji je jedini partner ovog projekta iz BiH.

Projekt “Innoxenia” odobrila je Evropska komisija, u sklopu programa Interreg ADRION koji obuhvata sve zemlje Jadransko-jonske inicijative, a implementiraju ga Grčka, Italija, Slovenija, Hrvatska, Albanija i BiH.

Javni sektor

“U sklopu projekta istražuje se turistički sektor u svim našim zemljama, konkretno uvezuju se turistički akteri koji djeluju u ovom sektoru, bilo da su to privatni poduzetnici ili javni sektor koji djeluje u području turizma”, kazala je Amela Sjekirica Suljić, viši stručni saradnik za EU projekte u Gradu Mostaru.

Prema njenim riječima, trenutno se radi na prikupljanju podataka.

“Dosta podataka, nažalost, ne postoji na nivou BiH, ali pokušavamo, koliko je moguće, pronaći što više podataka koji se tiču broja smještajnih kapaciteta, broja dolazaka i odlazaka turista, iz kojih zemalja dolaze i slično”, kazala je Suljić.

Projekt menadžer za regiju zapadna Grčka Konstantinos Tzamaloukas istakao je kako je projekt usmjeren u smjeru inovacija u turizmu, odnosno kako primijeniti inovativne alate za unapređenje turističkog sektora u svim zemljama koje učestvuju u ADRION programu.

“Projekt primjenjuje istraživački koncept četverostrukih igrača u projektu koji uključuju akademsku zajednicu, javni sektor, privatni sektor i građanstvo i namjera je da sve te četiri učesnice ove mreže daju svoj doprinos u zajedničkom iznalaženju inovativnih alata u turizmu te da zajedno utiču na naše donosioce odluka šta bi to trebalo da se inovira, mijenja i unapređuje u sektoru turizma”, naglasio je.

Tzamaloukas smatra kako je doprinos istraživačke komponente jako bitan u ovom projektu jer, kako je kazao, upravo taj istraživački dio baziran je na prikupljanju podataka koji postoje u oblasti turizma.

Softverski alat

“Prije svega, tu mislimo na protok turizma, koliki je broj turista koji posjećuju sve ove lokacije i zemlje koje učestvuju u projektu, koji je to broj smještajnih kapaciteta i slično, tako da se na osnovu tih prikupljenih podataka kreira jedna tehnološka platforma koja će objediniti sve te pokazatelje za sve zemlje učesnice u projektu i omogućiti da se proizvede jedan softverski alat koji će donosiocima odluka pomoći da na jednom mjestu imaju sve te podatke iz svih zemalja, da ih mogu komparirati i eventualno onda primijeniti u svojim područjima”, zaključio je Tzamaloukas.

Prema njegovim riječima, završni rezultat je jedna strateška agenda koja bi trebala biti potpisana do kraja septembra 2019. godine.

“Taj neki završni rezultat je jedna strateška agenda koja će se potpisati među svim partnerima koji učestvuju u projektu, a koja će doprinijeti radu svih učesnika u turizmu”, poručio je Tzamaloukas.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here