Zvanično otvoren Sarajevo Business Forum 2019

Riječi dobrodošlice brojnim predstavnicima vlada, međunarodnim investitorima, partnerima i privrednicima uputio je Amer Bukvić, predsjednik uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo

112
SBF

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine je zvanično počeo deseti jubilarni  Sarajevo Business Forum 2019, koji se održava pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a u organizaciji BBI banke i Islamske razvojne banke.

Riječi dobrodošlice brojnim predstavnicima vlada, međunarodnim investitorima, partnerima i privrednicima uputio je Amer Bukvić, predsjednik uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo.

Bitan korak

“Želim se u svoje lično ime zahvaliti svim domaćim, regionalnim i svjetskim predstavnicima vlada, ministrima i gostima iz preko 50 zemalja za doprinos koji su dali da broj učesnika Sarajevo Business Foruma kontunuirano raste. Ove godine mogu pozdraviti više od 2.000 učesnika, kojima čemo u naredna tri dana predstaviti oko 300 projekta. Sretan sam što smo ove godine poseban akcent stavili na mlade, te pružili i njima platformu da predstave svoje poslovne ideje I projekte“, izjavio je Bukvić.

Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije, kojem je ovo drugo učešće na Forumu istakao je da je SBF važan događaj koji zasigurno predstavlja bitan korak za BiH u njenom putu ka Evropskoj Uniji.

“Bosna i Hercegovina bilježi znatan razvoj, a to potvrđuje i činjenica da se Sarajevo Business Forum održava po deseti put zaredom i da svake godine privlači sve veći broj učesnika i investitora. Vrijeme je da Evropska Unija počne posmatrati regiju Jugoistočne Evrope sa geopolitičkog stavišta, ne samo tehničkog, za šta ću se lično zalagati”, izjavio je Pahor.

Njegova ekselencija Dr. Mahatir Mohamad, premijer Malezije se putem live-prenosa zahvalio Predsjednišvu Bosne i Hercegovine što je prepoznalo značaj ovakvog događaja i dalo svoju nesebičnu podršku prilikom održavanja istog, te naglasio: “Svi učesnici i predstavnici velikog broja država iz cijelog svijeta koji su danas prisutni ovdje, imaju jedan zajednički cilj – regionalno povezivanje i umrežavanje preduzetnika radi razvoja privrede. Nema sumnje u to da je Bosna i Hercegovina centar regije, zbog geografskog položaja ali i privrednog potencijala kojeg nudi. Naredna tri dana trebamo iskoristiti da povežemo istok i zapad, te stvorimo nove poslovne mogućnosti i opravdamo moto “Jedna regija-jedna ekonomija”.

Fuat Otkay, potpredsjednik Republike Turske prenio je pozdrave predsjednika Erdogana te izjavio “Neizmjerno mi je drago što vidim ovako velik napredak u Bosni i Hercegovini, kako sa ekonomskog aspekta, tako i sa aspekta sigurnosti i stabilnosti. Naše učešće u Sarajevo Business Forumu će se nastaviti, te vjerujem da ćemo i ove godine imati perspektivne poslovne ideje koje ćemo zajedničkim naporima ostvariti.” Kazao je Otkay, istakavši infrastrukturalni projekat auto puta i povezivanje Beograda I Sarajeva kao jedan od najvećih projekata u regiji.

Dobra prilika

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik se također obratio priustim i uputio im riječi dobrodošlice i zahvalnosti na ućešću, te naglasio:

“Sarajevo Business Forum je zaista dobra prilika da se ohrabrino u nastojanju da poboljšamo razvoj Bosne i Hercegovine i regije, te se nadamo da će vaše pristustvo ovdje biti dugotrajno. Bosna i Hercegovina jeste složena zemlja, ali je stabilna po pitanju poslovanja i investicija. Naš prioritet jesu stabilnost, bezbjednost i razvoj, ciljevi koje možemo zajedno ostvariti. Drago mi je što ste danas ovdje i nadam se da ćete iz Sarajeva ponjeti dobre utiske i da ćemo ostvariti veliku poslovnu mrežu, na uzajamno zadovoljstvo. Naš put ka Evropskoj Uniji je nešto oko čega postoji kompromis i na čemu trebamo zajedno raditi.“

U naredna tri dana kroz različite programske sadržaje akcent će biti na identifikaciji izazova regije Jugoistočne Evrope i kreiranju održivog razvoja kroz liderstvo u mnogim sektorima poslovanja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here