Pozitivne priče: Doveo investitora iz Danske, danas okuplja mlade inžinjere u BiH

Njegovu životnu priču dijele brojni Bosanci i Hercegovci širom svijeta

147
Anel Bektaš

Anel Bektaš živi i radi u Danskoj već više od dvije decenije, te je primjer čovjeka koji je, kao dokazani radnik u svojoj matičnoj kompaniji, uspio ohrabriti, ali i predvoditi realizaciju investicije u biznis u Bosni i Hercegovini. Njegovu životnu priču dijele brojni Bosanci i Hercegovci širom svijeta. Nakon završetka srednje elektrotehničke škole, Anela i njegovu djevojku Denisu ratne okolnosti su odvele u Dansku. Dobio je mogućnost da unaprijedi engleski jezik, te osigura neophodne certifikate za upis na Univerzitet Južne Danske u Odenseu.

“Danci su nam otvorili vrata, dali su nam mogućnost da radimo, da se školujemo. Već pred kraj Univerziteta, dobio sam nekoliko prilika te počinjem sa radom”, pojašnjava Anel.

Vodeće kompanije

Kroz nekoliko godina, Bektaš je imao priliku raditi sa vodećim kompanijama u sektoru komunikacija, te audio i video opreme, a jedno vrijeme je bio i profesionalno angažovan u Južnoj Koreji. Zahvaljujući svemu postignutom, stiže mu ponuda od kompanije Freund u Danskoj, čiji su ga vlasnici prepoznali kao osobu koja može unijeti nove tehnologije i inovacije u rad i proizvode firme. Tu je od 2015. angažovan kao menadžer razvoja.

“Kada se u kompaniji javila ideja za širenjem na druga tržišta, predložio sam Bosnu i Hercegovinu”, dodaje Anel.

Jörgen Freund, vlasnik i generalni direktor ove danske firme i predsjednik Freund grupe, koji ima više od 35 godina iskustva u menadžmentu i poslovnom razvoju, odlučio je podržati prijedlog i zajedno sa Anelom biti jedan od osnivača firme Freund Elektronika u Sarajevu.

“Tako je to zaživjelo, od jednog testnog, eksperimentalnog projekta, profesor Jasmin Kevrić i ja smo napravili stabilnu firmu. Ono što je posebno tu važno bila je i podrška USAID Projekta ‘Diaspora Invest’. Oni su nam pomogli u nabavci opreme neophodne za naš razvojni odjel, da napravimo jednu zavidnu laboratoriju, koja je sasvim dovoljna za naš razvoj hardvera”, prepričava nam Bektaš.

Prilika za studente

Danas kompanija osigurava prilike studentima za praksu i prve korake u sticanju radnog iskustva. Freund razvija mobilne aplikacije, razvija napredne audio sisteme, redovno dogovara poslove za dansko tržište. Anelova priča šalje poruku ohrabrenja Bosancima i Hercegovcima u Danskoj da ulože svoje znanje, vrijeme i novac, te pokrenu biznis u Bosni i Hercegovini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here