Seat razvija električna vozila s cijenom nižom od 22.000 eura

Radi se o novim električnim i plug-in hibridnim modelima, a prvi od njih bit će električna verzija gradskog modela Mii te produkcijska verzija el-Born koncepta predstavljenog na nedavno održanom Sajmu automobila u Ženevi

46
Seat Mii

Seat je predstavio svoju strategiju koja uključuje šest novih elektrificiranih modela.

Radi se o novim električnim i plug-in hibridnim modelima, a prvi od njih bit će električna verzija gradskog modela Mii te produkcijska verzija el-Born koncepta predstavljenog na nedavno održanom Sajmu automobila u Ženevi. Sljedeća generacija Leona i Tarraca također dolaze i u plug-in hibridnim verzijama.

Vizija projekta

“Seat sada ima jasniju ulogu u Volkswagen Grupi i zahvaljujući rezultatima, zaslužili smo novu platformu za električna vozila. Seat Technical Centre će prvi put razviti platformu koju bi mogli koristiti drugi brendovi širom svijeta”, izjavio je direktor Seata Luca de Meo.
Novi modeli koristit će modularnu platformu koja će biti manja verzija Volkswagenove MEB platforme (Modular Electric Drive Toolkit). Bit će ovo prvi put da španski brend sarađuje s Volkswagenom na jednom ovakvom programu.
Seatova vizija projekta bit će razvoj pristupačnih električnih vozila s osnovnom cijenom nižom od 22.000 eura.

Gradska vožnja

“Seat je ključni kamen -temeljac za budućnost Volkswagen Grupe. To je uspješan i važan igrač zahvaljujući bliskoj saradnji, sinergijama, zajedničkoj tehnologiji i razvoju proizvoda u Grupi. Mala platforma za električna vozila sjajna je ilustracija toga. Omogućava nam da realiziramo prvo električno vozilo posebno dizajnirano za gradsku vožnju koje će biti jeftinije od 20.000 eura”, rekao je direktor Volkswagen Grupe Herbert Diess.
Seatova strategija uključuje i produkcijsku verziju nedavno predstavljenog koncepta Minimo, kao i električnog Seat eXS skutera.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here