Općina Novi Grad Sarajevo nastavlja sufinanciranje novih obrtnika

Nova poticajna mjera sufinanciranja troškova samostalnih poduzetnika-početnika u biznisu provodi se od maja prošle godine

163
Poticaji Novi Grad

U zgradi Općine Novi Grad Sarajevo potpisani su ugovori za 12 početnika u biznisu. Oni će koristiti poticajnu mjeru koja se provodi u svrhu povećanja broja održivih biznisa i kreiranja novih radnih mjesta.

Vlastiti biznis prošle godine pokrenula je 28-godišnja Irma Bučan, po struci žurnalistica. Radila je u raznim firmama, od medija do banke. Nedavno se odlučila za pokretanje vlastite firme, frizersko-kozmetičkog salona. Prošla je sve, za bavljenje tim poslom, potrebne edukacije.

Ženska populacija

“Tokom rada kao tv voditeljica stekla sam šire poznanstvo i upoznala mnogo ljudi”, ističe Bučan.

Nije se željela posvetiti samo ženskoj populaciji, u njenom frizersko-kozmetičkom salonu i muškarci mogu dobiti različite vrste usluga. Cilj joj je, kaže, da proširi djelatnost i zaposli još nekoliko osoba.

Mirza Šebo tokom 17 godina rada promijenio je tri firme i stekao bogato iskustvo. Od augusta prošle godine registrirao je vlastiti obrt za postavljanje podnih i zidnih obloga, zaposlio je tri radnika.

Nova poticajna mjera sufinanciranja troškova samostalnih poduzetnika-početnika u biznisu provodi se od maja prošle godine. Općina Novi Grad Sarajevo sufinancira troškove poslovanja 120 novoregistriranih obrtnika, koji imaju prebivalište na području općine Novi Grad.

Troškovi poslovanja

Tom poticajnom mjerom sufinanciraju se troškovi poslovanja u periodu od dvije godine. Poduzetnice dobivaju financijsku podršku u iznosu od 4.680 KM, a poduzetnici 4.320 KM.

Pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović iskazao je zadovoljstvo rezultatima te poticajne mjere.

“Prilikom planiranja te mjere očekivali smo da će 70 do 80 osoba ostvariti pravo na tu podršku. Sve što Općina radi iz oblasti privrede i lokalnog ekonomskog razvoja značajno je utjecalo na iskazivanje interesa za registraciju malih biznisa na lokalnom nivou-obrtnika, trgovaca, ugostitelja, konsultanata, raznih agencija i porodičnih biznisa”, izjavio je Kahrović.

Jedan od bitnih faktora za povećanje interesa za pokretanje biznisa jeste mogućnost kontinuiranog podnošenja zahtjeva jer se javni pozivi objavljuju na godišnjem nivou.

Iz Pres-službe Općine Novi Grad Sarajevo najavljuju da će biti objavljen javni poziv za fizička lica s  prebivalištem u općini Novi Grad Sarajevo, koja su registrirala osnovnu djelatnost u nadležnim općinskim službama Kantona Sarajevo u 2019. godini.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here