Lagana ali česta tjelovježba za zdravlje mozga

Istraživanje Michelle Voss i njenog tima prvo je ove vrste koje je nastojalo posmatrati i kratkoročne i dugoročne efekte tjelovježbe na zdravlje mozga, budući da su studije obično ova dva aspekta posmatrale odvojeno

53
Koristi vježbanja

Dokaza da tjelovježba koristi zdravlju mozga i poboljšava kognitivnu funkciju je već mnogo, a nedavna studija koju je proveo tim pod vodstvom Michelle Voss sa Univerziteta Iowa otkrila je da i umjerena, opuštena fizička aktivnost, ukoliko se radi dovoljno često, koristi zdravlju mozga, kratkoročno i dugoročno.

Kognitivna funkcija

Istraživanje Michelle Voss i njenog tima prvo je ove vrste koje je nastojalo posmatrati i kratkoročne i dugoročne efekte tjelovježbe na zdravlje mozga, budući da su studije obično ova dva aspekta posmatrale odvojeno. Učesnicima je poslije jednokratnih treninga sastavljenih od laganih i srednje zahtjevnih vježbi urađen MRI i bilježena aktivnost mozga dok su radili memorijske testove, a isti testovi ponovljeni su nakon tromjesečnog programa treniranja.

Voss je naglasila da tim testove želi provesti na većem uzorku, ali da dobijeni rezultati već govore o važnosti tjelovježbe za zdravlje mozga.

Dostižan cilj

„Pomislite kako fizička aktivnost može pomoći vašoj kognitivnoj funkciji danas. Dan po dan, koristi fizičke aktivnosti se nagomilavaju“, istakla je.

Na neurološkom simpozijumu u San Franciscu na kojem su rezultati predstavljeni istaknuto je da ovo istraživanje može doprinijeti naporima da se prevaziđu socioekonomske prepreke i fizička aktivnost učini dostižnim ciljem za starije ljude u siromašnim zajednicama.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here