Telekom operaterima uručene dozvole za 4G mrežu

Zvizdić je kazao da će u narednoj godini više od 60 posto naseljene teritorije biti pokriveno 4G mrežom, dok će u narednih pet godina telekom operateri osigurati pokrivenost 90 posto teritorije

79
Licence 4G

Svečana ceremonija dodjele dozvola za četvrtu generaciju mreža mobilne telefonije (4G) licenciranim operaterima u BiH upriličena je danas u Sarajevu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dozvole je uručio predstavnicima BH Telecoma i JP Hrvatske telekomunikacije Mostar, dok predstavnici Telekoma Srpske nisu bili prisutni na današnjoj ceremoniji, te će im dozvola biti naknadno uručena.

Pokrivenost teritorije

Zvizdić je kazao da će u narednoj godini više od 60 posto naseljene teritorije biti pokriveno 4G mrežom, dok će u narednih pet godina telekom operateri osigurati pokrivenost 90 posto teritorije, s namjerom da se prije svega pokriju glavni gradovi, sva naseljena mjesta, glavni putni pravci i turističke destinacije…

Najavio je da će već u narednih nekoliko mjeseci građani, kao i privrednici u BiH, moći uživati u prednostima četvrte generacije mobilne telefonije. Pojasnio je da to znači da ćemo, prema zadnjim analizama, imati najmanje sedam ili osam puta veću brzinu prijema i slanja svih sadržaja.

Kazao je da će prvi grad koji će moći koristiti 4G plus mrežu biti Sarajevo, a nekoliko dana poslije toga Mostar i svi drugi gradovi i naseljena mjesta u BiH.

Napomenuo je da su u proteklom periodu vrlo naporno radili u interesu građana BiH, dodjeli ovih dozvola kao i sporazumu o smanjenju cijena rominga na prostoru zapadnog Balkana koje bi u potpunosti trebale bite ukinute do 2021. godine, „kada ćemo ići na proces smanjenja rominga sa zemljama EU“.

Bitan korak

„Danas finaliziramo jedan bitan korak za sve garađane BiH i na takav način postajemo dio informatičke revolucije četvrte generacije u našem regionu i EU. Istina je da su neki procesi u BiH išli nekada i sporije, ne zato što nismo imali volju, želju i  namjeru da radimo, nego zato što smo vrlo često nailazili na potpuno paradoksalne administrativne prepreke, blokade i opstrukcije, slične ovima da nije u potpunosti prihvaćena odluka Vijeća ministara o raspodjeli sredstava koja ćemo dobiti na bazi ovih licenci“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

On je zahvalio Regulatornoj agenciji za komunikacije, Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, kao i telekom operaterima kojima su uručene licence.

Ponovio je da će u narednih nekoliko mjeseci biti „pokriveni“ veći gradovi, u narednih godinu dana sva naseljena mjesta, ključni putni pravci, a u narednih pet godina minimalno 90 posto teritorije BiH.

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predrag Kovač  je kazao da današnji dan, kao početak 4G mreže, odnosno pružanja usluga na 4G mreži, je veoma bitna za BiH „ zato što smo zakoračili u svijet digitalne revolucije“.

„Pored toga što će značajnu korist od svega ovoga imati, prije svega, svaki stanovnik u BiH, ulazimo u sistem po kome će i privreda u nekom narednom periodu, kao i sve one firme koje pružaju različite vrste usluga koristiti ovu tehnologiju na način da prije svega budu dostupniji sa svojim uslugama svim korisnicima u BiH“, naveo je Kovač.

Napomenuo je  da će od svega ovoga značajnu korist imati u budžeti u BiH.

Prema njegovim riječima, komercijalizacija ove usluge počinje 8. maja, jer postoje određene predradnje koje svaki telekom operater mora da uradi prije nego što krene sa komercijalizacijom ove usluge.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je ocijenio da je današnji datum i ovaj svečani čin jako važan za BiH i sve njene građane, za telekom operatere, te za sve korisnike njihovih usluga.

Savremene usluge

„Zahvaljujem se Vijeću ministara BiH, RAK-u, resornom ministarstvu i svima koji su doprinijeli u administrativnom smislu da zvanično postajemo dijelom velike porodice 4G plus telekom operatera. U BH Telecomu smo u 2017. usvojili master plan puta ka 5G. Ovo je jedan važan korak ka sustizanju svjetskih telekomunikacijskih trendova“, ocijenio je Kahriman.

Najavio je da će na sutrašnjem sajmu gospodarstva u Mostaru BH Telecom  eksperimentalno pustiti 4G plus signal.

Član uprave JP Hrvatske telekomunikacije Mostar Goran Kraljević je kazao da će četvrta generacija omogućiti jednu novu, puno višu kvalitetu za krajnje korisnike u smislu konzumacije novih, suvremenih digitalnih usluga.

Kraljević je također najavio da će na sutrašnjem gospodarskom sajmu u Mostaru, HT ERONET promotivno pustiti 4G uslugu.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here