Stres na poslu povećava rizik od dijabetesa kod žena

Psihološko zdravlje je od velikog značaja te je poznato da oboljeli od depresije imaju veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

90

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu European Journal of Endocrinology govori da stresno radno okruženje može povećati rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2 kod žena. Rizici za razvoj ovog tipa dijabetesa uključuju nedovoljno tjelovježbe, višak kilograma, starost više od 45 godina, visok holesterol i krvni pritisak te historiju dijabetesa i srčanih bolesti u porodici.

Međutim, psihološko zdravlje također je od velikog značaja te je dosad bilo poznato da oboljeli od depresije imaju veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, a novo istraživanje koje je vodio Guy Fagherazzi sa Centra za istraživanje na području epidemiologije i javnog zdravlja pri Institutu Inserm u Parizu potvrđuje da je rizik veći i ako doživljavate stres na poslu.

Fagherazzi i njegovi kolege nastojali su ispitati postoji li veza između mentalno umarajućeg posla i učestalosti dijabetesa tipa 2 na uzorku više od 70.000 žena čije je zdravlje posmatrano tokom 22 godine, između 1992. i 2014. godine. Oko 75 posto učesnica u studiji bile su prosvjetne radnice, a 24 posto od njih na početku studije je ocijenilo da im je posao „veoma mentalno naporan“.

U toku perioda posmatranja, 4.187 žena dobilo je dijabetes tipa 2. „Naši opservabilni rezultati govore da je važno uzeti u obzir potencijalni uticaj dugoročnog stresa i zahtjevnog radnog okruženja na zdravlje žena i kao faktor rizika za dijabetes“, istakli su Fagherazzi i njegov tim.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here