Dionice Bosnalijeka od početka godine skočile 34,3 posto

Uspon dionice Bosnlijeka počeo je sredinom februara, a vrhunac je bio 7. marta, kada je dostignuta u posljednje vrijeme najveća cijena.

212
Dionica sarajevskog Bosnalijeka dobila je više od trećine na vrijednosti od početka godine.

Dionica vodeće bh. farmaceutske kompanije u 2019. godinu ušla je sa kursom od 12,50 KM, da bi u petak, 5. aprila, njena vrijednost bila 16,79 KM, a što predstavlja rast od 34,3 posto.

Uspon dionice Bosnlijeka počeo je sredinom februara, a vrhunac je bio 7. marta, kada je dostignuta u posljednje vrijeme najveća cijena od 17,46 KM. Trenutna tržišna kapitalizacija Bosnalijeka je 61,7 miliona KM.

Bosnalijek je izvijestio o uspješnoj prošloj godini kada su poslovni prihodi povećani za 10 postu u odnosu na 2017. godinu, te ostvarena bruto dobit od od 15 miliona KM, a što predstavlja rast od 14 posto.

Bosnalijek je najveći dio svojih prihoda od prodaje, čak 76 posto, realizirao na inostranim tržištima. Ima svoje kompanije u Rusiji, Hrvatskoj i Makedoniji, predstavništva u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Rusiji, Moldaviji, Makedoniji, na Kosovu, u Albaniji i Ukrajini.

Bosnalijek posjeduje i udio od 30 posto u travničkom Pharmamedu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here