Svjetska banka: BiH ima potencijal za daljnji ekonomski rast

Viši ekonomista za BiH u Svjetskoj banci Sandra Hlivnjak izjavila je da je nastavljen ekonomski rast koji se za BiH za 2018. godinu procjenjuje na tri procentna poena

49
Svjetska banka

Prema projekcijama Svjetske banke, ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u ovoj godini mogao bi iznositi 3,4 procentna poena.

Viši ekonomista za BiH u Svjetskoj banci Sandra Hlivnjak izjavila je da je nastavljen ekonomski rast koji se za BiH za 2018. godinu procjenjuje na tri procentna poena.

Potrošnja dominantna

„Kada pogledamo šta je u strukturi tog rasta još uvijek vidimo da je potrošnja dominantan faktor i ono što bismo željeli poručiti jeste da je neophodno pokrenuti reforme i neophodno je da ova potrošnja bude transformisana u investicije, da se ide ka tome da se više izvozi, te kreiraju radna mjesta u privatnom sektoru“, kazala je Hlivnjak.

Naglasila je da potencijal za daljnji rast postoji, ali uz implementaciju reformi, koje treba usmjeriti na povećanje rasta, zapošljavanje, te održavanje makroekonomske stabilnosti. U tom smislu, prema projekcijama Svjetske banke BiH može očekivati rast od 3,9 procentnih poena u srednjoročnom roku.

Svjetska banka je danas predstavila redovni ekonomski izvještaj za zapadni Balkan posvećen nedavnim ekonomskim kretanjima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji pod nazivom „Potrebno je ubrzavanje reformi“.

„Ekonomski rast na zapadnom Balkanu bilježi ubrzanje sa 2,6 procenta u 2017, na 3,8 procenata u 2018. dok je projektovani prosjek za 2019-2020. godinu 3,7 procenata“, kazala je Edith Kikoni, viši ekonomista u Svjetskoj banci.

Porezna politika

Prema njenim riječima, ovakvi izgledi su podložni rastućim vanjskim i domaćim rizicima, uključujući geopolitičke i trgovinske sporove.

„Na zapadnom Balkanu u 2018. kreirano je samo 96.000 radnih mjesta uglavnom u industriji i uslugama u poređenju sa 171.200 radnih mjesta otvorenih u 2017.“, navela je Kikoni.

Naglasila je da bi zemlje zapadnog Balkana trebale da se u narednom periodu fokusiraju na konkurentnost, poreznu politiku, diverzifikaciju finansijskog sektora, unapređenje izvoza, te ekonomsku povezanost.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here