Nove pogodnosti zbog poboljšanih pravila o zaštiti potrošača u EU

Novim pravilima na jedinstvenom evropskom tržištu nastojat će se iskorijeniti dvostruki standardi koji su dovodili do toga da se na tržište jedne zemlje u promet stavlja naizgled identičan proizvod kao na tržištu druge zemlje, a da se isti neopravdano razlikuju s obzirom na sastav i svojstva

66
Prava potrošača

Evropski parlament i Vijeće postigli su privremeni sporazum o pravilima koja vode jačoj zaštiti potrošača koje je Evropska komisija predložila još u aprilu prošle godine, a odnose se na povećanje transparentnosti pri kupnji na internetu i suzbijanju dvojnog kvaliteta proizvoda na tržištima Evropske unije.

Veća transparentnost

„Želimo zaštititi potrošače, osigurati veću transparentnost i strogo primjenjivati pravila u slučajevima prijevare. Potrošači će zahvaljujući novim pravilima znati što kupuju i od koga“, izjavio je prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Novim pravilima na jedinstvenom evropskom tržištu nastojat će se iskorijeniti dvostruki standardi koji su dovodili do toga da se na tržište jedne zemlje u promet stavlja naizgled identičan proizvod kao na tržištu druge zemlje, a da se isti neopravdano razlikuju s obzirom na sastav i svojstva, navedeno je u priopćenju Evropske komisije.

„Jednaka pakiranja različitih proizvoda više ne bi trebala zavaravati potrošače. Trgovci koji ih pokušaju zavarati suočit će se s visokim kaznama“, upozorila je povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova.

Različit kvalitet

Posljednjih godina se aktualiziralo pitanje različite kvalitete istih proizvoda nakon analiza provedenih u devet zemalja EU kojima je potvrđeno da su proizvodi istog proizvođača koji se mogu kupiti u zapadnim zemljama lošije kvalitete ako se kupuju u istočnim zemljama EU.

Iako su se u početku proizvođači opravdavali tim da sastav proizvoda nije uvijek isti jer je proizvod prilagođen različitim okusima potrošača, mnoge su multinacionalne tvrtke kao Hipp i Ferrero odlučile izjednačiti kvalitet svojih proizvoda, kako bi preduhitrile ove zakonske promjene.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here