Predstavljanje rezultata, aktivnosti i projekata za unaprijeđenje sistema javnih nabavki u BiH

Direktor Agencije je naveo da su tri ključne stvari na kojima Agencija intenzivno radi: elektronske nabavke, profesionalizam i borba protiv korupcije.

172
Javne nabavke

Direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin je na konferenciji za medije predstavio dosadašnje rezultate rada Agencije, aktivnosti na kojima trenutno Agencija radi, te projekte koje planira realizovati sa ključnim partnerima, i to Delegacijom EU, USAID-om i GIZ-om. Izrazitu podršku najavljenim projektima su dali Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Peter Duffy, direktor USAID-a, te Mathias  Muehle, rukovodilac programa u GIZ-a.

Direktor Agencije je naveo da su tri ključne stvari na kojima Agencija intenzivno radi: elektronske nabavke, profesionalizam i borba protiv korupcije. Istaknuo je rezultate rada državnog Portala za elektronske javne nabavke u BiH, ostvarene finansijske uštede korištenjem sistema za elektronske aukcije te prezentirao novosti koji se tiču daljnjeg unapređenja ovog sistema, kao i rezultate održanih obuka službenika za javne nabavke u organizaciji Agencije, rezultate praćenja postupaka javnih nabavki i prvih pokrenutih prekršajnih prijava, te buduće projekte uz pomoć kojih će se raditi na daljnjem razvoju sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

Wigemark je pozdravio napore Agencije na svim poljima, te istaknuo da svaki prekršaj mora biti sankcionisan ako se želi pravna država i vladavina prava. Dao je veliku potporu uspostavi inspektorata koji je definisan kroz pripremljene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, te pozvao vlasti u BiH da učine sve da izmjene Zakona budu usvojene što prije.

Duffy je istakao problem korupcije u javnim nabavkama, rekavši da je krajnje vrijeme da se krene u borbu protiv korupcije i da će USAID kroz projekte koje planira implementirati sa Agencijom upravo raditi na tome.

Muehle je rekao da je funkcionalan sistem javnih nabavki osnova za pružanje kvalitetnih usluga u privredi i to na zakonit i transparentan način, te je istaknuo da je GIZ  dosada bio partner Agencije i definitivno će ostati dugoročno uz Agenciju u aktivnostima na unapređenju elektonskih javnih nabavki kao i jačanju sistema javnih nabavki u cjelini.

U sklopu press konferencije je dodijeljen i određeni broj certifikata službenicima za javne nabavke.

Broj korisnika i obavještenja državnog Portala za elektronske javne nabavke u BiH

Portala za elektronske javne nabavke u BiH dostupan na adresi www.ejn.gov.ba trenutno koristi 2.550 ugovornih organa, odnosno obveznika primjene Zakona o javnim nabavkama, te oko 10.000 registrovanih domaćih  i preko 2.300 inostranih ponuđača koji učestvuju u postupcima javnih nabavki.

U 2018. godini objavljeno je preko 45.770 obavještenja o javnim nabavkama putem ovog Portala.

Sistem za elektronske aukcije (e-Aukcija)

Sistem za e-Aukcije dio je Portala i predstavlja produženje faze dodjele ugovora. U primjeni je od kraja 2016. godine. Umjesto da se ugovor dodjeli najpovoljnijem ponuđaču na osnovu inicijalne ponude, svi kvalifikovani ponuđači se pozivaju da učestvuju u aukciji, gdje su u prilici podnositi nove cijene, izmijenjene naniže, ili cijene i nove (poboljšane) vrijednosti koje se odnose na određene elemente ponuda. Automatskim metodama ocjenjivanja sistem rangira sve učesnike e-Aukcije.

U 2018.godini su na ovaj način ostvarene uštede u iznosu od preko 50.000.000,00 KM.

Planirane aktivnosti za daljnje unaprijeđenje Portala

Obaveza iz Sporazuma o stabilizaciju i pridruživanju je unapređenje sistema elektronskih javnih nabavki. Nosilac te aktivnosti je Agencija koja kontinuirano radi na unaprijeđenju sistema za elektronske javne nabavke.

U projektu koji finansira njemačka Agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (GIZ), uskoro će putem Portala za e-Nabavke biti moguće elektronsko dostavljanje ponuda od strane ponuđača, elektronsko otvaranje i ocjena ponuda, te elektronsko generisanje i objava odluka o okončanju postupka nabavke. U cilju povećanja transparentnosti postupaka nabavke malih vrijednosti, portal će omogućiti opcionalnu objava zahtjeva za informativnu ponudu po direktnom sporazumu i provođenje postupka direktnog sporazuma.

Ovim unaprijeđenjem će se postići daljnja automatizacija procesa, jasnije poslovne procedure online, smanjenje operativnih troškova i postizanje standardiziranog pristupa u cijelioj državi te povećanje transparentnost postupaka javnih nabavki sa razvojem kontrolnih mehanizama koji preveniraju korupciju.

Praćenje postupaka javnih nabavki

Osnovni cilj praćenja postupaka javnih nabavki je otkrivanje i otklanjanje kršenja odredbi Zakona o javnim nabavkama i podzakonskih akata. Fokus praćenja postupaka javnih nabavki u 2018. godini bio je planiranje postupaka javnih nabavki i realizacija ugovora.

Praćenja koja provodi Agencija za javne nabavke se rade prevashodno u cilju preventivnog i edukativnog djelovanja. U slučaju nepostupanja ugovornog organa po ukazivanju na propust ili kršenje koje je uočeno kroz sistem praćenja, Agencija ima ovlasti i podnijeti prekršajnu prijavu.

U 2018. godini, Agencija je počela sa podnošenjem prekršajnih prijava, procesuirana su 4 slučaja a jedan predmet je proslijeđen tužilaštvu zbog indicija da se radi o krivičnom djelu.

Naš cilj je identifikovati i kažnjavati koruptivna ponašanja u cilju sprečavanja korupcije.

Obuke službenika za javne nabavke

U februaru 2018. godine usvojen je Pravilnik o obuci za službenike za javne nabavke. Agencija je dosad organizovala 6 petodnevnih obuka za službenike za javne nabavke (Sarajevo, Mostar, Banja Luka). Predavači na obukama su bili eksperti iz oblasti javnih nabavki. Agencija je organizovala polaganje „online“ ispita, od čega 158 kandidata je položilo ispit i isti su postali službenici za javne nabavke.

Cilj obuka je bio jačanje profesionalizma u obalsti javnih nabavki, odnosno sticanje znanja, vještina i sposobnosti službenika u procesu javne nabavke.

Saradnja sa delegacijom Evropske unije u BiH

Od 18. februara 2019. godine započela je realizacija IPA II „Jačanje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini“ Projekta. Evropska komisija je odobrila projekat 2017. godine i to sa ukupnim budžetom u iznosu od 2.000.000,00 eura. Glavni korisnik projekta je Agencija za javne nabavke BiH. Trajanje projekta iznosi ukupno 60 mjeseci. Cilj projekta je unapređenje efikasnosti, efektivnosti i transparentnosti sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini u skladu sa EU standardima.

Saradnja sa USAID-om

Agencija je tokom 2018. godine intenzivno radila na saradnji sa institucijama iz međunarodne zajednice, nominirajući veliki broj projekata za jačanje i unaprijeđivanje sistema javnih nabavki. Kao rezultat ovih aktivnosti, krajem 2018. godine sklopljen je Sporazum o grantu između Vlade Sjedinjenih američkih država koja djeluje putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji djeluje putem Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, a koji će trajati 5 godina.

Glavni razvojni cilj je „Borba protiv korupcije“. Kroz spomenuti sporazum namjera je pokrenuti projekte čija realizacija bi rezultirala povećanjem transparentnosti u procedurama javnih nabavki u našoj zemlji, razvojem procedura i procesa koji su od suštinske važnosti za prevenciju korupcije u ovoj oblasti, i razvoj sposobnosti za nadgledanje procedura javnih nabavki i poduzimanje anti-koruptivnih mjera.

Saradnja sa GIZ-om

Saradnja Agencije sa njemačkom Agencijom za međunarodnu razvojnu saradnju (GIZ) traje od 2012. godine. U nizu uspješno realizovanih projekata, najznačajniji je spomenuti državni Portal za elektronske javne nabavke čiji razvoj je većinskim dijelom finansiran od ove organizacije.

U naredne tri godine radiće se na daljnjim unaprijeđenjima sistema javnih nabavki u BiH sa posebnim fokusom na daljnju automatizaciju procesa u elektronskim javnim nabavkama te postizanje veće transparentnosti i razvoju kontrolnih mehanizama koji preveniraju potencijalnu korupciju u ovoj oblasti.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here