TIL2019: Region Jugoistočne Evrope mora što prije modernizirati carinski i transportni sistem

TIL 2019 je tradicionalno fokusiran na poslovne interese učesnika, kreiran kao odlična platforma za konstruktivan biznis networking i potvrđen kao mjesto okupljanja lidera

194
Beograd konferencija

U Beogradu je sredinom sedmice održana 6. Biznis konferencija „Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona-TIL 2019” uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, generalno pokroviteljstvo svjetskog lidera u međunarodnom brodskom prometu, kineskog nacionalnog giganta kompanije COSCO Shipping.

TIL 2019 je tradicionalno fokusiran na poslovne interese učesnika, kreiran kao odlična platforma za konstruktivan biznis networking i potvrđen kao mjesto okupljanja lidera.  Na 6. Biznis konferenciji “TIL 2019 We Deliver Value COSCO Shipping” je učestvovalo više od 400 učesnika, donosioca odluka iz više od 150 vodećih kompanija iz ključnih industrija transporta i logistike JIE, Dunavskog regiona,EU, Kine, Rusije, Azerbejdžana, Turske.

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović je na otvaranju Konferencije da je infrastruktura najvažnija oblast u razvoju srbijanske ekonomije.

Ona  je kazala da ove godine počinje novi investicioni ciklus u oblasti infrastrukture vrijedan 5,5 milijardi eura. Napravljeni su ozbiljni iskoraci u putnoj infrastrukturi, željeznici, vazdušnom saobraćaju, čime je Srbija postala ozbiljan partner u ovom dijelu Evrope.

Podizanje konkurentnosti

Mihajlović je objasnila da Srbija radi na tome da sa svim susjedima napravi po jedan granični prijelaz, ali da se taj proces brže odvija sa zemljama koje nisu članice EU, nego sa njenim članicama.

„Za podizanje konkurentnosti važni su, ne samo izgradnja novih puteva i obnova pruga, već i uklanjanje nefizičkih barijera, koje utiču sa 30 do 40 posto na troškove koji se pojavljuju u transportu i logistici“, navela je ministrica Mihalović.

Erich P. Cossutta, predsednik Dragon Maritime Group As Agent of COSCO Shipping Lines Co, ustvrdio je da projekat “Jedan put, jedan pojas” predstavlja infrastrukturni poduhvat od najveće važnosti za cjelokupno čovječanstvo. Nazvan još i “novi Put svile”, ovaj poduhvat ima cilj ujediniti dva svijeta, od dalekog Istoka pa sve do krajnjeg zapada Evrope.

„U izgradnju “Jednog pojasa, Jednog puta” Peking je u ovom trenutku spreman uložiti milijarde dolara za kompletnu infrastrukturu drumskog, željezničkog, pomorskog i riječnog saobraćaja.  Cosco je još 2009. godine uvidio potencijal efikasnog saobraćajnog povezivanja dalekog Istoka i Evrope, a Beograd ne samo kao čvorište na kopnu već i kao, kako ih mi u Cosco-u zovemo, “suhu luku” koja može preusmjeriti robu preko velikih rijeka koje protiču kroz srbijansku prijestolnicu“, naglasio je Cossutta i istaknuo da je srbijanska Vlada  promptno prepoznala stratešku važnost ovog projekta i pružila svesrdnu podršku Dragon Maritime i Cosco.

Cossuta je kazao da je za ostvarenje cilja kojemu su ove kompanije apsolutno posvećene potrebna  podrška država u regionu, ostvarena kroz modernizaciju carinskog i transportnog sistema koji sada prečesto dovodi do gubljenja vremena dobijenog u prethodnom prevozu.

Politički nivo

„U eri “blockchain” tehnologije ne možemo se više oslanjati na pečate na papiru i često čak i najefikasniji sistemi intermodalnog transporta bivaju usporeni usljed zastarjele birokratije.  Treba shvatiti da projekat “Jedan put, jedan pojas” ne poznaje granice zbog čega su potrebne odluke na najvišem političkom nivou. Cosco je sada prisutan u skoro svim jadranskim lukama šireći se i na kopno, otkrivajući nove puteve transporta svoje robe. Zato je infrastruktura značajna koliko i logistika koja, sa svoje strane, mora  znati  kako iskoristiti infrastrukturu”, kazao je Cossuta.

Tokom Konferencije učesnici su imali priliku čuti više od 30 eminentnih govornika o temama  “Digitalizacija i automatizacija određuju budućnost transporta i logistike”, „Transportna infrastruktura Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona“, “Razvoj multimodalne infrastrukture u Srbiji, buduće strategije i izazovi”, “Komparativne prednosti vazdušnog, brodskog i željezničkog kargo transporta i vezanih servisa”, „Unapređenje drumskog transporta i optimizacija logističkih usluga u skladu sa zahtjevima tržišta“.

Učesnici su pokazali veliko interesovanje   za B2B sastanke, što je potvrđeno kroz više 270 održanih pojedinačnih sastanaka u toku dana.

TIL 2019 je tradicionalno završen svečanom dodjelom nagrada Brand Leader Award.

Biznis ličnost Jugoistočne Evrope u oblasti transporta i logistike je Dragan Simović, direktor Gebrüder Weiss Srbija. Za izuzetan lični doprinos u razvoju transportnog tržišta Jugoistočne Evrope nagradu je primio Gordan Žurga, direktor HŽ Cargo Hrvatska.

Kompanija Dragon Maritime Group As Agent of COSCO Shipping Lines Co, generalni pokrovitelj TIL 2019, je dodijelio nagradu kompaniji Nelt Co Beograd za izuzetnu saradnju i doprinos u razvoju projekta “Jedan pojas-jedan put”.

Brand Leader Award 2019 su primili: Kineska poslovna asocijacija za Jugoistočnu Evropu CSEBA, Poslovno udruženje za drumski saobraćaj „Srbijatransport“, Telekom Srbija Beograd, “AzVirt” LLC Azerbejdžan, Ball Packaging Europe Belgrade Ltd., TAV Airports Holding, Thessaloniki Port Authority SA, Slovenske železnice SŽ-Tovorni promet,  DHL International Beograd Luka Bar, Opština Pećinci, Željeznička Infrastruktura Crne Gore – AD Podgorica, Manšped, Rijeka, AD Port of Adria – Bar, Standard Logistic Beograd, Zebra Technologies, Adriatic Gate Hrvatska, Luka Koper Slovenija.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here