Popodnevna drijemka snižava krvni pritisak

Čini se da popodnevno spavanje snižava pritisak u istoj mjeri kao druge promjene životnog stila, poput smanjenja unosa soli ili alkohola

79
Popodnevno spavanje

Popodnevno spavanje mnogim ljudima pomaže da vrate energiju potrebnu za produktivnost u ostatku dana, ali čini se da ova navika može biti korisna i za snižavanje visokog krvnog pritiska. Istraživanje koje su proveli naučnici iz Opće bolnice Asklepieion u Vouli, u Grčkoj, dovelo je upravo do ovakvog zaključka.

„Čini se da popodnevno spavanje snižava pritisak u istoj mjeri kao druge promjene životnog stila, poput smanjenja unosa soli ili alkohola“, pojasnio je jedan od autora studije, dr. Manolis Kallistratos.

Redovno mjerenje

Istraživanje je provedeno na 212 učesnika. Dr. Kallistratos i njegov tim podijelili su učesnike u dvije grupe – jedna je praktikovala popodnevno spavanje, a druga ne. Tim je potom uz pomoć uređaja za praćenje pritiska mjerio pritisak svih učesnika u toku 24 sata, kao i trajanje popodnevnog spavanja te opći životni stil, a rezultatima su pridruženi i drugi faktori koji bi mogli uticati na krvni pritisak, poput starosti, spola, lijekova koje redovno uzimaju.

Tim je otkrio da osobe koje uzimaju vrijeme za popodnevni drijemež imaju niži sistolički krvni pritisak za 5,3 mm Hg što je, kako su pojasnili autori, jednak nivo pada kao kod nekoga ko uzima lijekove za pritisak ili pravi određene promjene životnog stila kako bi regulirao krvni pritisak. Dodatnih 60 minuta popodnevnog spavanja u prosjeku je smanjilo sistolički pritisak za 3 mm Hg u 24 sata, dok male doze lijekova za pritisak smanjuju pritisak za oko 5 do 7 mm Hg u prosjeku.

Osjećaj krivice

„Prema našim zaključcima, ukoliko neko ima taj luksuz da može uzeti vrijeme za odmor i spavanje u toku dana, to bi moglo koristiti njegovom pritisku“, istaknuo je Kallistratos.  Tim je dodao i da rezultati govore da se ljudi ne bi trebali osjećati krivima što usred dana odu malo da odspavaju.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here