Mediteranska dijeta pomaže u postizanju sportskih rezultata

Mediteranska dijeta zasniva se na povrću, voću, cjelovitim žitaricama, sjemenkama, orašastim plodovima i maslinovom ulju te umjerenom unosu ribe, mliječnih proizvoda i crvenog vina

67
mediteranska

Za mediteransku dijetu već znamo da ima niz koristi po zdravlje, od zaštite kardiovaskularnog sistema do prevencije hroničnih bolesti, a novo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of the American College of Nutrition otkriva i da mediteranska dijeta u samo četiri dana može poboljšati sportske rezultate kad su u pitanju treninzi izdržljivosti.

Povrće i voće

Mediteranska dijeta zasniva se na povrću, voću, cjelovitim žitaricama, sjemenkama, orašastim plodovima i maslinovom ulju te umjerenom unosu ribe, mliječnih proizvoda i crvenog vina, a mnoge od ovih namirnica sadrže antioksidanse i nitrate, a imaju protuupalna svojstva. Tim naučnika sa Univerziteta Saint Louis u Missouriju koji je predvodio Edward Weiss, profesor nutricionistike, želio je ispitati koliko mediteranska dijeta utiče na uspješnost vježbanja i postizanja sportskih rezultata.

Tim je želio utvrditi i kakve efekte dvije različite ishrane imaju na sposobnost učesnika da izvode vježbe za jačanje mišića.  Istraživanje je otkrilo da su učesnici bili za šest posto brži na traci za trčanje nakon što su se hranili mediteranskom dijetom, u poređenju s rezultatima koje su postigli poslije zapadnjačke dijete.

Značajan faktor

Rezultati su bili takvi bez obzira i na to što su otkucaji srca učesnika u oba slučaja bili isti, te su u obje prilike prijavili jednak umor. S druge strane, ishrana se nije pokazala značajnim faktorom u postizanju rezultata kad su u pitanju anaerobne vježbe. „Naši rezultati dodatni su dokaz zdravstvenih koristi mediteranske dijete te smo pokazali da je ova ishrana učinkovita kod vježbi izdržljivosti već nakon četiri dana“, izjavio je Weissov tim.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here