Italijanski i bh. privrednici o saradnji u sektorima energije i transporta

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi u pozdravnom obraćanju učesnicima seminara naglasio je važnost ovakvih skupova, te izrazio nadu da će doprinijeti uspostavljanju novih i jačanju postojećih poslovnih kontakata i  konkretnoj saradnji privrednika dvije zemlje

47
Nicola Minasi

Predstavnici bosanskohercegovačkih i italijanskih kompanija na seminaru u Sarajevu razmatrali su mogućnosti uspostavljanja i unapređenja saradnje u sektorima energije, okoliša i transporta.

Važnost skupova

Seminar pod nazivom „Building together Italy & BiH“ i B2B susrete organizovala je ICE Sarajevo – Agencija za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju  italijanskih preduzeća, u saradnji sa italijanskim nacionalnim udruženjima inžinjerskih firmi  (OICE), te elektronskih i elektroničkih firmi (ANIE).

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi u pozdravnom obraćanju učesnicima seminara naglasio je važnost ovakvih skupova, te izrazio nadu da će doprinijeti uspostavljanju novih i jačanju postojećih poslovnih kontakata i  konkretnoj saradnji privrednika dvije zemlje.

Među italijanskim učesnicima bili su predstavnici 15 značajnih inžinjerskih firmi iz oblasti energije, transporta i okoliša i firme aktivne u elektroenergetskom sektoru.

Predstavljeni projekti

Predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Amir Kazić predstavio je potencijale, odnosno aktivne i buduće projekete  u sektoru obnovljivih izvora energije –  hidrocentrale, vjetroelektrane, fotonaponska postrojenja i biomasa, dok su predstavnici Elektroprivrede BiH govorili o projektima obnovljivih izvora energije i distribucije, a  Autocesta FBiH o trenutnom stanju i budućim projketima na izgradnji mreže brzih cesta i autocesta u FBiH.  Također, bilo je riječi i o projektima solarne energije u BiH, zaštiti okoliša, kao i energijske efikasnosti.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here