‘Antibakterijski’ sastojak u pasti za zube jača bakterije

Triklosan se nalazi u proizvodima koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu.

76

Nedavno istraživanje otkrilo je da triklosan, popularni antibakterijski sastojak, može imati suprotan učinak i učiniti bakterije otpornijima na antibiotike. Triklosan se nalazi u proizvodima koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu, od sredstava za ličnu higijenu poput paste za zube, sapuna, deterdženta za suđe, dezodoransa, igračaka, odjeće, posteljine i vreća za smeće, a proizvođači ga dodaju u proizvode vjerujući da ubija bakterije.

Istraživanje koje je proveo tim pod vodstvom Petre Levin, profesorice biologije na Univerzitetu Washington u St. Louisu otkrilo je da triklosan zapravo doprinosi jačanju bakterija. Levin i njen tim proveli su in vitro i in vivo eksperimente, demonstrirajući da triklosan čini bakterije jačima i otpornijima na liječenje antibioticma. Koristeći model infekcije urinarnog trakta kod laboratorijskih miševa, tim je otkrio način na koji triklosan djeluje na bakterije.

 „Triklosan je povećao toleranciju bakterija E. coli i MRSA in vitro 10.000 puta te značajno povećao broj preživjelih bakterijskih ćelija“, istakli su naučnici u izvještaju.

„Ove informacije govore o neočekivanoj i nenamjernoj posljedici dodavanja visokih koncentracija antimikrobnih sastojaka u proizvode široke potrošnje, te ističu potrebu da razmislimo o koristi i šteti koju takva upotreba triklosana i drugih bakteriostatičkih tvari nose sa sobom“, istaknula je Levin u zaključku studije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here