KIF ZB – Budućnost regije je u ekonomskom razvoju

Kako bi što prije realizirali neophodne aktivnost i projekte, podijelili su obaveze, u okviru kojih je VTKBiH preuzela koordinaciju digitalizacije procesa, koji je vrlo značajan, makedonska Privredna komora je preuzela uvođenje sistema dualnog obrazovanja, Komora Srbije preuzela je zajednički nastup na trećim tržištima i sajmovima

54
Privredne komore

Predsjednici privrednih komora, članica Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana (KIF ZB), Republike Sjeverne Makedonija, Crne Gore, Kosova – Branko Azeski, Vlastimir Golubović, Safet Grxhaliu i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić, u Sarajevu su razgovarali o formiranju zajedničkog ekonomskog prostora.

Zajednički cilj je približavanje Evropskoj uniji, a kako je Azeski kazao, u tom smislu rade na harmonizaciji zakonodavstva, poboljšanju prohodnosti roba i usluga, te formiranju zajedničkih institucija.

Dualno obrazovanje

“Imamo institucionalnog kapaciteta, ali je prioritet povezivanje svih kompanija i biznis asocijacija država zapadnog Blkana kako bi postali operativni i zajedno nastupali na trećem tržištu, te samim tim bili konkurentniji i operativniji,  da imamo mogućnost bržeg ulaska u Evropsku uniju”, naglasio je Azeski.

Kako bi što prije realizirali neophodne aktivnost i projekte, podijelili su obaveze, u okviru kojih je VTKBiH preuzela koordinaciju digitalizacije procesa, koji je vrlo značajan, makedonska Privredna komora je preuzela uvođenje sistema dualnog obrazovanja, Komora Srbije preuzela je zajednički nastup na trećim tržištima i sajmovima.

“Cilj nam je jasan a to je da stvorimo zajednički ekonomski prostor, da ojačamo kapacitet svih šest država, da povežemo naša preduzeća koja zastupamo, a njih je 350.000”, zaključio je Azeski i naglasio da za taj proces imaju podršku Evropske unije, uspostavili su institucionalnu veze sa Evropskom unijom i državama koje podržavaju taj proces.

Poslovnoj zajednici na zZapadnom Balkanu, kako je kazao Safet Grxhaliu, koji je ujedno i generalni sekretar KIF-a ZB, potrebno je da napravi 100 koraka ispred politike.

“Budućnost regije je u ekonomskom razvoju, stoga regija mora biti okrenuta više ekonomskoj saradnji, da bude slobodan protok ljudi i roba i moraju svi biti ozbiljniji prema Evropi”, kazao je on.

Smatra da je vrijeme da se CEFTA preispita, jer nikom ne treba sporazum koji kreira barijere zbog nedostatka odgovornosti, već da ih eliminira.

Također i Egrlić smatra da CEFTA sporazum  nije opravdao svoje postojanje, „a uvođenje taksi na robu koju je Kosovo uvelo Srbiji i BiH je dokaz tome i nema nikakvih kaznenih odredbi u sporazumu CEFTA.

“Treba nam nova CEFTA, neki novi sporazum. Ne možemo graditi jedinstven trgovinski prostor bez neke nove CEFTA-e.To je jedan od naših prijedloga i na tome trebamo raditi u perspektivi”, kazao je on .

Predsjednik Komore Crne Gore Vlastimir Golubović je izrazio zadovoljstvo što je prije mjesec u Podgorici otvorena Kancelarija KIF-a ZB, a Generalni sekretarijat je u Trstu.

Iz Podgorice će koordinirati projekt koje je opredijelila Njemačka razvojna banka za dualno obrazovanje, a vrijednost projekta, kojeg je podržala EU,  je 50 miliona eura.

Organizacija radionica

U svim komorama država regije bit će projekt menadžeri koji će za svoje države koordinirati taj projekt.

“Projekt je namijenjen za dualno obrazovanje. Bit će upriličene radionice za srednje stručne škole, a također je podrška data i privrednim subjektima kod kojih se realizira dualno obrazovanje”, rekao je Golubović.

Zaključio je da se mora kod vlada država regiona povećati vidljivost i uticaj Komora, povećati unapređenje poslovnog  ambijenta unutar  država, donošenjem regulatornog okvira, a to su zakoni o privrednim društvima, zakoni o radu, javnim nabavkama i drugi zakoni iz oblasti poreske i fiskalne politike.

Sastanak čelnika privrednih komora, članica KIF ZB, održan je na marginama konferencije o digitalizaciji bh. društva, koja se održava u Sarajevu.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here