USAID/Sweden FARMA II: U pet gradova edukacije o ishrani muznih krava

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS i Savjetodovnom službom, edukacije će se održati Gradiškoj, Prnjavoru, Modriči, Bijeljini i Kozarskoj Dubici.

38
USAID/Sweden FARMA II projekt u ovoj sedmici organizuje obuku proizvođača sira i mliječnih proizvoda, te savjetodavaca o principima ishrane muznih krava

USAID/Sweden FARMA II projekt u ovoj sedmici organizuje obuku proizvođača sira i mliječnih proizvoda, te savjetodavaca o principima ishrane muznih krava.

Nova znanja

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS i Savjetodovnom službom, edukacije će se održati Gradiškoj, Prnjavoru, Modriči, Bijeljini i Kozarskoj Dubici.

“Uslov za podizanje nivoa proizvodnje i konkurentnosti domaće poljoprivrede je usvajanje novih znanja i tehnologija proizvodnje. Glavni zadatak Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi jeste transfer novih znanja poljoprivrednim proizvođačima. Resor kroz savjetodavne aktivnosti i pružanje stručne pomoći poljoprivrednim prozvođačima, kontinuirano radi na njihovoj edukaciji”, kazao je Miroslav Bojić iz Ministarstva poljoprovrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Saradnja sa FARMA II Projektom, kako je dodao, obuhvata predavanja iz oblasti stočarske proizvodnje kao što su odgoj priplodnog podmlatka, ishrana muznih krava  i drugo.

Mljekarstvo u BiH, kako je kazao glavni predavač edukacijskog ciklusa Darko Grbeša, treba pripremiti za globalne izazove, od smanjenja emisije stakleničkih plinova do primjene strogih pravila EU o zdravstvenoj ispravnosti hrane. Tu je i sve veći posao oko administriranja na farmama, između farmera i države, smanjenje broja farmi, a povećanje veličine farmi i mliječnosti krava.

Potpora razvoju

“Cilj sektora proizvodnje mlijeka treba biti održanje i potpora razvoju trenutno srednje velikih gospodarstava da postanu veća i ekonomski učinkovita, a što, između ostalog, omogućava i edukacija kojom se podiže svijest farmera, njegova znanja i alati za uspješno upravljanje farmom. Edukacija je tu presudni factor”, naveo je Grbeša.

Organizacija praktičnih treninga i predavanja ove vrste doprinosi podršci razvoju sektoru mljekarstva u BiH, te iz USAID/Sweden FARMA II projekta u saopćenju za javnost potvrđuju da će se organizacija ovakvih programskih aktivnosti nastaviti i u budućnosti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here