Proces digitalizacije društva u BiH pokrenut će razoj industrije

Tokom tri dana trajanja konferencije brojni stručnjaci podijelit će svoje stavove, iskustva te najuspješnije slučajeve iz prakse o digitalizaciji s više od 500 učesnika

115
Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva

Konferencija „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“ svečano je otvorena u Sarajevu. Kroz brojne sesije okupljenima je o nužnosti  digitalizacije različitih sfera društva govorilo  više od 20 izlagača. Tokom tri dana trajanja konferencije brojni stručnjaci podijelit će svoje stavove, iskustva te najuspješnije slučajeve iz prakse o digitalizaciji s više od 500 učesnika.

Generator razvoja

U prvom dijelu Konferencije učesnicima su se obratili predstavnicii UNDP-a, EUSR-a te bh. ministri.  Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, u svome obraćanju, istaknuo je kako je IKT sektor najbrže rastuća grana industrije u BiH koja može biti generator sveukupnog razvoja naše zemlje. O pozitivinim primjerima digitalnog poslovanja govorio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU.

„Digitalizacija društva je proces koji smo započeli, a IKT sektor je alat za digitalizaciju svih sfera društva. Nužno je da shvatimo važnost  i korištenje ogromnih potencijala razvitka Bosne i Hercegovine  koji se otvaraju ovim procesom,“  istaknuo je Haris Hadžialić, konlsutant VTK za proces digitalizacije bh. društva i direktor  GlobalGPS BiH.

Jedan od načina da vlasti naše zemlje dođu do podataka kako smo kao država pozicionirani po pitanju IKT tehnologija i njihove primjena u svim sferama društva svakako je objektivno poređenje sa zemljama u okruženju te svjetskim velesilama o čemu će se govoriti tokom konferencije.

Eksperti će iznijeti presjek nacije u 12 tematskih cjelina, stubova razvoja bh. društva. Najveći domet ove faze rada je definisanje i priprema za prikupljanje  više od 1.000 indikatora kojima će svake godine biti obračunavani indeksi uspješnosti BiH u odnosu na EU i druge referentne zemlje.  Kroz uspostavljeni Program razvoja informacionog društva, a po ugledu na rad u EU, bit će oformljeni komiteti kojima je osnovni zadatak rad na omasovljavanju procesa, ali i prikupljanje relevantnih podatak za izračun indikatora.

Zvanični izračuni

Učesnici mogu očekivati  panele o digitalnoj transformaciji državne administracije i javne uprave, prilikama i mogućnostima uspostave procesa digitalizacije zdravstvenih servisa te upravljanja sistemima zavoda zdravstvenog osiguranja. Govorit će se i o digitalizaciji procesa rada u sudstvu, tužilaštvu i advokaturi – zatvorenom i sistemu koji je kompleksan zbog razmjene i povezivanja raznih sudskih i izvršnih podsistema.

Po najavama organizatora VTK BiH naredna konferencija „Digitalizacija bh. društva“, održat će se u januaru 2020. godine, a tom prilikom bit će predstavljeni i prvi zvanični  izračuni o stanju nacije nakon pokretanja Programa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here