Rezić: Pripremamo uspostavu centra izvrsnosti za drvo

Drvni klaster Hercegovina postoji više od četiri godine i dobili smo priznanje od Njemačke agencije za razvojnu saradnju (GIZ) kao najorganizovaniji klaster u BiH

103
Drvni klaster

Predsjednik Drvnog klastera Hercegovina (DKH) Dragan Rezić kazao je da ova organizacija nastoji doprinijeti jačanju konkurentnosti članica i umrežavanju domaćih firmi drvne industrije, kao i obrazovanju stručnih kadrova.

Obrazovanje kadra

„Prepoznali smo važnost klasterizacije. U našem klasteru su trenutno 32 tvrtke i prema mojim procjenama, klaster će se proširiti do 50-ak tvrtki čija je djelatnost drvoprerada i usluge vezane za drvo. Drvni klaster Hercegovina postoji više od četiri godine i dobili smo priznanje od Njemačke agencije za razvojnu saradnju (GIZ) kao najorganizovaniji klaster u BiH premda je istina sve to u povoju u poređenju sa klasterizacijom u širem regionu i Evropi“, izjavio je Rezić za Fenu.

Naveo je da su dosta toga učinili i kada je riječ o obrazovanju stručnog kadra za drvnu industriju, te da su sa GIZ-om implementirali ozbiljan projekt koji je sada ušao u  drugu fazu. Taj projekt, naglasio je, apsolutno se uklapa u strateške ciljeve DKH gdje se želi postići što bolja konkurentnost članica i riješiti problem nedostatka kadra koji im je potreban.

„U sklopu tog projekta već smo formirali dva razreda srednje strukovne škole, jedan u Ljubuškom i drugi u Tomislavgradu. Aktivnosti koje slijede na istom su tragu, da isto to pokrenemo u regionu Mostara. Mislimo da ćemo time puno postići na polju školovanja mladih u dualnom smislu obrazovanja koje je neminovnost da bi dobili kvalitetnu radnu snagu“, naveo je Rezić.

Strukovna zanimanja

Namjera je da se za deficitarna strukovna zanimanja omogući kvalitetna obuka od samog početka školovanja, kako bi učenici po završetku bili spremni odgovoriti na sve izazove i potrebe koje zahtijeva rad u drvnoj industriji.

„Na tragu ove priče mi već dvije godine pripremamo projektnu dokumentaciju za centar izvrsnosti za drvo i mislimo da je to praktično ove godine početak ozbiljnijeg rada na tom projeketu koji će zasigurno privući različite razvojne agencije, donatorske kuće, EU fondove i  drugo“, kazao je Rezić.

Rezić je protekle sedmice učestvovao na međunarodnoj drvno-tehnološkoj konferenciji „Sarajevo wood days“ na kojoj se diskutovalo o razvoju drvne indusutrije, izvoznim mogućnostima i obrazovanju kadrova.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here