NOVI RANGE ROVER VELAR SVAUTOBIOGRAPHY DYNAMIC EDITION –RAFINIRANA SNAGA

Land Rover je najljepšem SUV vozilu srednje klase na svijetu poklonio još više performansi, luksuza i ekskluzivnosti uvođenjem ograničenog izdanja Range Rover Velar SVAutobiography Dynamic Edition.

137
Velar

Novi model zamišljen je kao vrhunac ponude Velar modela, razvilo ga je odjeljenje Land Rover Special Vehicle Operations, a pokreće ga V8 motor obima 5,0 l koji uz pomoć mehaničkog kompresora razvija 550 KS uz niz jedinstvenih konstrukcionih poboljšanja. Činjenica da će se ovaj prepoznatljivi model moći kupovati samo godinu dana dodatno mu povećava ekskluzivnost.

Velar je proglašen najboljim automobilskim dizajnom u 2018. godini u takmičenju World Car Awards te je drugi model iz porodice Range Rover koji je osvojio ovu zavidnu nagradu nakon uvođenja modela Range Rover SVAutobiography Dynamic 2017. godine.

Najsnažniji Velar zahvaljujući V8 motoru s mehaničkim kompresorom ubrzava od 0-100 km/h za 4,5 sekunde (0-60mph za 4,3 sekunde) te postiže najveću brzinu od 274 km/h (170mph), dok istovremeno korisniku pruža tradicionalnu rafiniranost i komfor Range Rovera.

Moderno i luksuzno

Unaprijeđene komponente kočnica i ovjesa te posebna podešenja za sve od pogonskog sklopa do sigurnosnih sistema brinu se da SVAutobiography Dynamic Edition objedini karakter automobila visokih performansi sa svestranošću luksuznog SUV vozila srednje klase.

Michael van der Sande, glavni direktor odjeljenja Land Rover Special Vehicle Operations, istaknuo je: „Razvoj modela Range Rover Velar SVAutobiography Dynamic Edition zapravo je posao za koji je odjeljenje Special Vehicle Operations i nastalo. Izazov je predstavljalo povećanje performansi bez narušavanja mirnoće, sposobnosti i rafiniranosti tipičnih za Range Rover Velar. Sve smo to ostvarili i pritom stvorili SUV koji postiže izvanrednu ravnotežu između praktične svestranosti, dinamičnih performansi i opuštajuće udobnosti – zaista se radi o SUV vozilu za svaku priliku“.

Moćni novi model ističe se nizom vizuelnih dodataka i jedinstvenih izvedbi opreme, čime njegova pojava postaje naglašenija i više pažnje posvećuje se detaljima, uz očuvanje Velarovih savršeno optimiziranih dimenzija i prepoznatljive siluete.

Izvana se na nagrađivanom SUV-u srednje klase ističe novi prednji odbojnik s većim usisnicima zraka koji hrane V8 motor s mehaničkim kompresorom i hlade unaprijeđeni sistem kočenja. Nova rešetka hladnjaka i spuštene bočne letvice nadopunjavaju izmijenjeni stražnji odbojnik s integriranim četverostrukim završetkom izduvne cijevi.

Vanjske promjene se nadopunjavaju donjom zaštitom tunela mjenjača kako bi se pobrinuo da se najbrži Velar u ponudi efikasnije probija zrakom.

Promijenjen je čak i natpis Range Rover na poklopcu motora i vratima prtljažnika, a narezani metalni element dvodijelnog natpisa unosi novu svježinu u sofisticirani eksterijer. SVAutobiography Dynamic Edition ujedno je i jedini Velar dostupan u plavoj boji naziva Satin Byron Blue, radi se o metalik laku iz Premium Palette ponude odjeljenja Special Vehicle Operations, a svi su modeli serijski opremljeni kontrastnim crnim krovom u boji Narvik Black.

Upečatljive felge od kovanog aluminijuma dodatno upućuju na poboljšane performanse. Tako ove lakometalne 21-inčne felge teže isto kao 20-inčne felge osnovnog modela, a kupcima se uz doplatu nude i 22-inčne felge u jedinstvenoj Silver Sparkle izvedbi s rubovima s dijamantnim efektom, čime se personaliziranje podiže na viši stepen.

Veći točkovi su u skladu s usmjerenošću na performanse modela SVAutobiography Dynamic Edition, pomažu u boljem držanju podloge i pružaju prostor za veće kočnice. Dvodijelna konstrukcija prednjih kočnica promjera 395 mm i stražnjih promjera 396 mm optimizira njihovu masu. Zahvaljujući inovativnim konstrukcionim rješenjima, manje energije se rasipa kako bi se djelotvorno mogao nositi s većim silama kočenja prilikom brze vožnje.

Dodatna sila kočenja istaknuta je crvenim kočnim kliještima (četveroklipna sprijeda i klizna straga) s natpisom Land Rover. Za diskretniji izgled dostupna su i crna kliješta u boji Gloss Black.

Naglašeni eksterijer usklađen je s povećanim osjećajem luksuza u unutrašnjosti, uz pomno izvedenu kombinaciju obloga i presvlaka sjedala. Prošivena perforirana Windsor koža s dvostrukim opšavom jedinstvena je za model SVAutobiography Dynamic Edition te unutrašnjosti dodaje osjećaj luksuza. Kupci mogu birati između četiri kombinacije boja (Ebony, Cirrus, Vintage Tan i Pimento), a SVAutobiography Dynamic Edition ujedno je opremljen grijanim i hlađenim prednjim sjedalima podesivim u 20 smjerova s memorijskim i masažnim funkcijama.

Posebni detalji u unutrašnjosti protežu se na jedinstveno kolo upravljača s posebno izvedenim rubom i aluminijumskim ručicama mjenjača osjetljivima na dodir. Nešto niže nalaze se okretno dugme mjenjača i okrugli pokazivači savršeno integriranog Touch Pro Duo sistema za informiranje i zabavu, a svi se ističu sofisticiranim narezanim dizajnom. Opcionalni paket od ugljičnih vlakana za interijer kabini daje moderniji osjećaj, a upečatljivi čelični elementi, sportske pedale i osvijetljeni metalni pragovi s natpisom Range Rover upotpunjuju mu izgled.

Pojedinačni SV elementi protežu se na 12,3-inčni ekran naziva Interactive Driver Display s jedinstvenim „digitalno narezanim“ pokazivačima koji daju osjećaj vrhunskog ručnog rada i izrade digitalnom doživljaju unutar ovog SUV vozila srednje klase te poseban SVAutobiography Dynamic početni ekran. Ovi digitalni detalji nastavljaju se s elektronikom koja ističe vozne karakteristike nove perjanice Velar modela.

Prepoznatljiva grmljavina

Sistem pogona na sve točkove, aktivni stražnji diferencijal s blokadom (Active Rear Locking Differential), mjenjač s osam stepeni prijenosa, upravljač i zračni ovjes posebno su podešeni za SVAutobiography Dynamic Edition pa se tako ostvaruje usmjereniji doživljaj vožnje. Inženjeri u odjeljenju Land Rover Special Vehicle Operations potrošili su 63.900 sati na fino podešavanje ove jedinstvene postavke kako bi se optimizirali udobnost, vozne karakteristike i odziv.

Stuart Adlard, viši tehnički voditelj za SV u kompaniji Land Rover, istaknuo je: „Velar SVAutobiography Dynamic Edition zadržao je terenske sposobnosti i udobnost koje kupci očekuju od Range Rovera, dok vožnja pruža još više užitka i interakcije. Rezultat je smiren i luksuzan SUV jedinstvenog izgleda, zvuka i osjećaja“.

Posao odjeljenja Special Vehicle Operations bio je usmjeren na povećanje sposobnosti, očuvanje Land Roverove čuvene terenske stručnosti te pružanje novih nivoa dinamične kontrole i performansi. Osim opsežno podešene elektronike, unaprijeđene šipke protiv prevrtanja smanjuju naginjanje vozila prilikom prolaska kroz oštre zavoje, a izmijenjeno podešavanje kontinuirano promjenjivih ovjesa (Continuously Variable Dampers) radi u kombinaciji s čvršćim zračnim oprugama kako bi zračni ovjes mogao ostvariti vrhunsku ravnotežu između čvrstoće i udobnosti.

Sistem pogona na sve točkove također je unaprijeđen razvodnikom koji sada može podnijeti veća opterećenja 5,0-litarskog V8 motora s mehaničkim kompresorom. Napredni sistem Intelligent Driveline Dynamics precizno i neprimjetno raspodjeljuje okretni moment motora u skladu sa uslovima. Zavisno o uslovima, sistem može raspodijeliti i do 100 posto momenta na stražnje točkove.

Serijski se isporučuje progresivni električni servoupravljač koji olakšava posao prilikom parkiranja, a omogućuje preciznu i direktnu kontrolu pri većim brzinama, dok je Velarov Dynamic program unaprijeđen pa su tako upravljač, ovjes i mjenjač podešeni za življu vožnju na cesti.

Jedinstveni karakter modela Velar SVAutobiography Dynamic Edition odražava se i u posebnoj izvedbi izduvnog sistema, čija je muzika usklađena s performansama vozila. SV-ov varijabilni aktivni izduvni sistem (Variable Active Exhaust System) koristi tehnologiju ventila kojom se zvuk izduvnog sistema optimizira zavisno o uslovima u vožnji, a Velaru daje prepoznatljivu grmljavinu V8 motora. Aktivni sistem je 7.1 kg lakši od serijskog, a povećani protok gasova omogućuje oslobađanje visokih performansi perjanice ovog modela.

Velar SVAutobiography Dynamic Edition zvuči kao nijedan drugi SUV, no ovaj je model, najusmjereniji na vozača u čitavoj ponudi, praktičan kao i uvijek. Na raspolaganju ostaje raskošan prostor u prtljažniku, dok preklapanje stražnjih sjedala u omjeru 40:20:40 korisniku omogućuje različito raspoređivanje prtljažnog prostora zavisno o potrebama. Spremnik goriva zapremnine 82 litre garantira autonomiju više od 483 kilometra (300 milja).

Novi Velar SVAutobiography Dynamic Edition je dostupan u šest boja karoserije: crvenoj (Firenze Red), crnoj (Santorini Black), sivoj (Corris Grey), bijeloj (Fuji White) i srebrnoj (Indus Silver), a posebno se može naručiti i u plavoj boji (Satin Byron Blue).

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here