Sezona građevinskih radova u TK zvanično otvorena u Živinicama

Dobra infrastruktura saobraćajnica osnova je svakog razvoja te se u Općini Živinice osim ovog mosta radi na kružnom toku, ali i proširenju puta na treću traku prema aerodromu

28
Građevinska sezona

Građevinska sezona u Tuzlanskom kantonu započela je nastavkom radova na putnim dionicama, a otvoreno je 15 gradilišta koja su tokom zime bila konzervirana.

Jedno od najvažnijih je most sa isključnom saobraćajnicom u Živinicama što će doprinijeti većoj sigurnosti u saobraćaju, a radi se o dionici koja povezuje tuzlanski aerodrom sa cestom Sarajevo-Orašje.

Novi most

Na ovoj lokaciji su rovokopači, kamioni i ostale mašine, u toku je nasipanje kamenja i priprema se trasa za novi most i isključnu saobraćajnicu.

Vrijednost mosta je procijenjena na 680.000 KM, a očekuje se da bi trebao biti završen za 40 dana, dok je vrijednost saobraćajnice procijenjena na 530.000 KM.

Cilj je učiniti saobraćaj sigurnim, jer je na ovom dijelu puta, kod Sprečanskog mosta, po zlu poznata crna tačka gdje su mnogi životi izgubljeni u saobraćajnim nesrećama.

“U 2019. godini očekujemo povećanje broja putnika na aerodromu, a ovo je glavna dionica koja sa ceste Sarajevo – Orašje skreće ka aerodromu Tuzla”, pojasnio je kantonalni ministar saobraćaja Mirsad Gluhić.

Dobra infrastruktura saobraćajnica osnova je svakog razvoja te se u Općini Živinice osim ovog mosta radi na kružnom toku, ali i proširenju puta na treću traku prema aerodromu.

Vremenski uvjeti

Direktor kantonalne Direkcije cesta Agan Delibajrić najavio je da će se ubrzo nastaviti i radovi na dionici puta Živinice – Kalesija, takozvanoj pisti, a postavljanje asfalta diktiraju vremenski uvjeti.

“U toku su pripremni radovi, a u narednih petnaest dana, ukoliko vrijeme dozvoli, taj dio će biti završen. Jer polaganje te vrste asfalta ne može se raditi ukoliko dnevna temperatura nije barem 15 stepeni”, dodao je Delibajrić.

Cilj je ubrzo završiti sve započete projekte i ukloniti preostali makadamski zastor s regionalnih cesta, istakli su iz kantonalnog Ministarstva saobraćaja i Direkcije cesta.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here