Field: Zenica učinila pomak u stvaranju boljeg poslovnog okruženja

Ako svi budemo radili zajedno, siguran sam da ćemo biti uspješni, kazao je ambasador Field.

113
Matthew Field

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field izjavio je kako je zadovoljan postignutim napretkom u Gradu Zenica u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou (LIFE), čiji su rezultati za taj grad danas i prezentirani.

“Želim za to zahvaliti gradonačelniku Kasumoviću i njegovom timu. Ovo je sigurno dobar početak, ali još puno toga treba uraditi. Ako svi budemo radili zajedno, siguran sam da ćemo biti uspješni”, kazao je ambasador Field.

Navodi kako Ujedinjeno kraljevstvo, u saradnji sa Svjetskom bankom (IRC), radi na poboljšanju poslovnog okruženja u BiH.

Strani investitori

“To je prijeko potrebno. Jer, svaki će strani investitor prvo vidjeti da je BiH na 183. mjestu, od ukupno 190 zemalja na svijetu, kada se sagledava područje registracije novih kompanija; na 167. mjestu u polju izdavanja građevinskih dozvola; na 130. mjestu u povezivanju na električnu mrežu…To rezultira ograničenim rastom, a strani investitori idu negdje drugo”, podvukao je ambasador Field.

Ističe da je projekt vrijednosti većoj od 10 miliona funti za tri godine veoma konkretan pokazatelj njihove predanosti na jačanju privatnog sektora i otvaranju novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kazao je da je Grad Zenica ove godine ukinuo naknadu za komunalno-gradsko zemljište, što je oko tri miliona KM manje u budžetu, ali su prihvatili sve prijedloge kako bi investitorima bilo lakše i jeftinije poslovati u ovom gradu.

“Mi smo na ovaj način još više smanjili prihodovnu stranu budžeta, ali indirektno na ovaj način povećavamo budžet. Jer, tog momenta, kada privučemo investicije, budžet će biti puniji”, podvukao je Kasumović.

Radna mjesta

Dodao je i da budžet nije najvažniji, nego nova radna mjesta te da poslodavci budu zadovoljni.

Zenica je tokom ovog projekta razmatrala 165 administrativnih postupaka, a takse su smanjene u njih 58.

Tim postupcima, uštede za privrednike na godišnjem nivou iznose 249.825 KM, a to su postigli eliminacijom dokumenata te njihovom pribavljanju po službenoj dužnosti. Rok za registraciju obrta smanjen je 30 na 15 dana, za građenje sa deset na pet dana…

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here