Kreditni rejting Bosne i Hercegovine isti, izgledi poboljšani

Poboljšanjem kreditnog rejtinga na nivo iznad trenutnog, BiH bi još bila u zoni visokog špekulativnog rizika, ali na korak do neinvestabilnog, špekulativnog nivoa

49
Kreditni rejting BiH

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s objavila je 8. 3. 2019. godine da kreditni rejting Bosni i Hercegovini ostaje „B“, ali su, u odnosu na prethodnu ocjenu rejtinga, izgledi promijenjeni sa stabilnog na pozitivni. Ovo je prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni S&P rejting BiH od 2012. godine. Kako se u saopštenju navodi, ekonomija se pokazala otpornijom na političke tenzije nego se pretpostavljalo, a postoji potencijal za poboljšanje kreditnog rejtinga u budućnosti.

Infrastrukturni projekti

Potvrda kreditnog rejtinga i njegovi pozitivni izgledi, odražava očekivanja analitičara da će se ekonomska perspektiva BiH poboljšati u odnosu na dosadašnje bazne projekcije ako se u 2019. formira vlast i nastavi reformski zamah. U ovom slučaju, očekuje se da će vlasti regulisati status programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om), što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastukturne projekte. Formiranje stabilnih vlada, što bi za posljedicu imalo nastavak započetih strukturnih reformi, je ključni faktor za nastavak pozitivnog trenda u pogledu dugoročnog rejtinga u narednih godinu.

Reformski proces

Poboljšanjem kreditnog rejtinga na nivo iznad trenutnog, BiH bi još bila u zoni visokog špekulativnog rizika, ali na korak do neinvestabilnog, špekulativnog nivoa. Od zemalja u okruženju, Albanija i Crna Gora se nalaze jedan nivo iznad trenutnog BiH dugoročnog S&P rejtinga, dok su Sjeverna Makedonija i Srbija u grupi zemalja neinvestabilnog, špekulativnog nivoa.

Kako se navodi u izvještaju agencije za rejting, kreditni rejting zemlje je ograničen kompleksnim institucionalnim okvirom u BiH. Ukoliko vlade ne budu formirane, a reformski proces ponovo ne ojača, izgledi bi se ponovo mogli smanjiti s pozitivnih na stabilne.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here