Digitalizacija stalan proces i investicija kojom se postižu uštede

Konferencija je svojevrsni nastavak skupa iz decembra prošle godine kada je otvoreno pitanje kakvo je stanje digitalizacije u BiH

70
Digitalizacija u BiH

Digitalizacija u Bosni i Hercegovini u različitim segmentima različitog je kvaliteta. Radi se o stalnom procesu i investiciji koja se vraća kroz uštede, istaknuto je na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH).

Potpredsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković i direktor kompanije Global GPS BH Haris Hadžialić najavili su predstojeću konferenciju “Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva” koja će biti održana od 18. do 20. marta u Sarajevu.

Cilj je, kako je kazao Vuković, napraviti presjek stanja u BiH kada je riječ o digitalizaciji i iskorištenosti IKT industrije, te inicirati aktivnosti koje će pokrenuti promjene u društvu.

Ogroman interes

“Očekujemo oko 500 učesnika i interes je ogroman. Pozivamo ljude jer će moći čuti interesantne teme o kojima se rijetko može nešto pročitati ili doznati iz prve ruke. Na konferenciji će biti predstavljeno 16 studija, slabosti i izazovi u ovom procesu, kao i investicijski potencijal, odnosno gdje treba djelovati da bi BiH bila rame uz rame sa svjetskim i evropskim kompanijama, dodao je Vuković.

Konferencija je svojevrsni nastavak skupa iz decembra prošle godine kada je otvoreno pitanje kakvo je stanje digitalizacije u BiH. VTK BiH se, napomenuo je Vuković, odvažila da krene tim putem tragajući za načinima da pomogne privredi BiH kada je riječ o savremenoj tehnologiji, brzini poslovanja i komunikacijama.

“VTK BiH nije ta koja će digitalizovati društvo u tehničkom smislu. To rade nadležna tijela, ministarstva i druga tijela koja su obučena i opremljena i tehnički mogu provesti. Samo želimo da vidimo na kojem smo nivou u ovom kontekstu, a posebno gdje su mjesta gdje se može investirati”, dodao je Vuković.

Prema njegovim riječima, kompleksno administrativno-ustavno uređenje BiH samo po sebi stvara određene poslovne barijere, međutim te barijere nestaju u digitalnom svijetu. Cilj i suština je olakšati poslovanje ljudi unutar BiH, ali i van granica.

Nosioci aktivnosti

“U IT sektoru, najbrže rastućem sektoru, danas je zaposleno oko 16.000 osoba, većinom mladih ljudi. Korporativni rast u tom sektoru je do 70 posto na nivou godine”, izdvojio je Vuković.

Direktor kompanije Global GPS BH Haris Hadžialić je kazao da je BiH u digitalizaciji društva već dugo vremena.

“Prošlo je 25 godina od kako je ostvaren bh. domen, a 15 godina od kako je usvojena prva Politika i strategija razvoja informacionog društva. Digitalizacija u BiH u različitim segmentima je različitog kvaliteta”, naveo je Hadžialić.

Napomenuo je da proces digitalizacije, kao što ga radi EU ili bilo koja svjetska institucija, mora imati svoje indikatore i indekse, kao i nosioce aktivnosti.

“Zadnja studija koju je radila EU je u vezi transporta i to je jedna od tema o kojoj će biti riječi na predstojećoj konferenciji. Po toj studiji, troškovi transportnog sektora u Evropi su oko 180 milijardi eura u oblasti administracije. Njihove kalkulacije pokazuju da će transportne firme morati investirati oko 12 milijardi eura u narednih godinu i po dana, a onda se postiže ušteda od nekih stotinu milijardi. U konačnici, svake godine transportni sektor bi uštedio oko 90 milijardi eura. Da bi firme uvele digitalizaciju one će dobiti određene benefite odnosno poticaje od administracije EU”, ilustrirao je Hadžialić.

Uvođenjem novih tehnologija, kako je dodao, naš život će biti puno lakši, a kompanijama se omogućava da svoje proizvode distribuiraju lakše, brže i uz sve manje troškove do sve većeg broja korisnika.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here