Libre BiH: Tražimo da zdravstveni zavodi osiguraju mjerače glukoze za oboljele od dijabetesa

Podršku Inicijativi pružilo je čak 25 udruženja dijabetičara iz Bosne i Hercegovine, struka i javnost, no uspjeh Inicijative najviše će zavisiti od dobre volje zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i Narodnoj Skupštini Republike Srpske

54
Za život s manje boli

Grupa građana “Libre BiH“, iza koje stoje roditelji djece oboljele od dijabetesa tip 1 i rijetkih oblika dijabetesa te oboljeli od ovih bolesti pokrenuli su Inicijativu “Za život s manje boli“. Cilj je da se osiguravanjem kontinuiranih mjerača glukoze na teret zdravstvenih zavoda Federacije BiH i Republike Srpske popravi kvaliteta života oboljelih i njihovih porodica.

Uređenje države

Nakon dva mjeseca priprema te skupljanja potpisa građana BiH putem online peticije 4. marta 2019. godine Inicijativa “Za život s manje boli” predata je u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu Skupštinu Republike Srpske te svim poslaničkim grupama u oba parlamenta.
“Želimo naglasiti da je putem peticije prikupljeno više od 11.000 potpisa podrške, te da su oboljeli od dijabetesa tip1 i rijetkih oblika dijabetesa po prvi put na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, svjesni svih prepreka zbog samog uređenja države, krenuli u borbu za ostvarivanje svojih prava”, saopćili su iz “Libre BiH”.
Podršku Inicijativi pružilo je čak 25 udruženja dijabetičara iz Bosne i Hercegovine, struka i javnost, no uspjeh Inicijative najviše će zavisiti od dobre volje zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Pružanje podrške

Mnoge evropske zemlje, a odnedavno i Republika Hrvatska, te Crna Gora, osigurali su oboljelim od dijabetesa tip 1 i rijetkih oblika dijabetesa kontinuirane mjerače glukoze, a s obzirom da korištenje ove nove tehnologije neće zdravstvenim sistemima donijeti financijske gubitke, već naprotiv finansijsku korist zahvaljujući enormnim uštedama na izbjegavanju liječenja komplikacija loše regulisanog dijabetesa očekujemo da će predstavnici vlasti u što kraćem roku podržati Inicijativu.
“Na kraju želimo se zahvaliti svim medijima koji su bili uz nas i molimo ih da radi naše djece i svih oboljelih nastave nam pružati podršku jer bez njihove i podrške cjelokupne javnosti pozitivan ishod Inicijative bit će mnogo teže ostvariti”, zaključuju iz “Libre BiH“.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here