Konferencija o obligacionim šemama za energetsku efikasnost 6. marta u sarajevu

Procjenjuje se da je investicioni potencijal energetske efikasnosti u BiH blizu 5 milijardi KM, a ulaganjem 100 miliona KM godišnje u mjere energetske efikasnosti, BDP Bosne i Hercegovine bi se povećao za blizu 1% godišnje što bi rezultiralo otvaranjem približno 4.900 radnih mjesta

54
Konferencija o obligacionim šemama za energetsku efikasnost

“Konferencija o obligacionim šemama za energetsku efikasnost“ bit će održana u srijedu, 6. marta u Sarajevu. U organizaciji USAID projekta investiranje u sektor energije i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, predstavnici institucija vlasti, međunarodne zajednice i ostali akteri energetskog sektora, razgovarat će o modelu obligacionih šema putem kojeg se finansiraju mjera energetske efikasnosti i predstavit će model koji je razvijen za Bosnu i Hercegovinu kroz USAID EIA projekat.

Na panel diskusijama govorit će se o obligacionim šemama kao pokretaču rasta BDP-a i obligacionim šemama kao instrumentu zaštite okoliša.

Radna mjesta

Procjenjuje se da je investicioni potencijal energetske efikasnosti u BiH blizu 5 milijardi KM, a ulaganjem 100 miliona KM godišnje u mjere energetske efikasnosti, BDP Bosne i Hercegovine bi se povećao za blizu 1% godišnje što bi rezultiralo otvaranjem približno 4.900 radnih mjesta.

Primjenom ovog modela i ulaganjem 100 miliona KM godišnje, uštedila bi se energija jednaka potrošnji 17 hiljada prosječnih domaćinstava kao i smanjenje emisije CO2 jednake godišnjoj emisiji koju proizvede 19 hiljada vozila.

Pored prijedloga modela na konferenciji će se predstaviti i Smjernice politike obligacionih šema za energetsku efikasnost koje su pripremili Sekretarijat Energetske zajednice i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao i primjeri Programa obligacionih šema iz Sjedinjenih Američkih Država. Obligacione šeme energetske efikasnosti su mehanizam kojim se sufinansira provođenje mjera energetske efikasnosti, a kojim se obavezuju kompanije koje prodaju energiju da ostvare ciljeve uštede energije investiranjem u mjere energetske efikasnosti kod svojih krajnjih kupaca. Primjeri iz Evrope i svijeta pokazuju da su Obligacione šeme energetske efikasnosti odličan mehanizam za poticanje privrede i zaštite okoliša u zemljama koje ih implementiraju.

Ekonomske reforme

U izradi modela Obligacionih šema za Bosnu i Hercegovinu učestvovali su predstavnici nadležnih ministarstava, regulatornih komisija i fondova za zaštitu okoliša i energetske efikasnosti. Obligacione šeme strateška su preporuka Okvirne energetske strategije BiH koja je definisana nacionalnim i entitetskim akcionim planovima za energetsku efikasnost te uvrštene u program rada Vlade FBiH za 2019. godinu i program ekonomskih reformi FBiH za period 2019-2021. godine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here